Управителят инж. Росица Димитрова: ВиК – Благоевград е единственият легитимен оператор в община Струмяни, длъжниците в с. Илинденци най-добре да си платят задълженията, за да не натоварят домакинствата си и със съдебни разходи

ВиК – Благоевград е единственият легитимен оператор на територията на община Струмяни“, заяви на пресконференция управителят на водното дружество инж. Росица Димитрова във връзка с отказа на местни жители да си плащат водата. До напрежението се стигна след вдигане цената на водата от 0,60 лв. на 1,62 лв. и декларации на кмета на селото и на членове на сформиран там инициативен комитет, че ВиК – Благоевград не са легитимен оператор на територията на общината.

„В края на 2018 г. Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие бизнес плана на дружеството и в него е заложено, че операторът започва да действа на територията на общината от 1 януари 2019 г. Този факт спира всякакви манипулации и спекулации по въпроса на лица, които се опитват да саботират дейността ни”, категорична бе инж. Димитрова.

Тя припомни, че през 2016 г. водното дружество подписа договор с Асоциацията по ВиК, в която членува и община Струмяни. „Това трябва да е ясно на всички. Разработеният от нас бизнес план бе спиран на няколко пъти за разглеждане от КЕВР заради казуса „Струмяни”. Сега имаме заложени инвестиции и като оператор сме длъжни да предоставяме услугата на територията на общината”, обясни ВиК шефката.

Тя съобщи, че по време на среща, инициирана от нея, местните активисти са признали, че връщат поканите, които от дружеството изпратили до потребителите си за доброволно плащане на натрупаните задължения. „Стигна се и до заплахи срещу наши служители, и съм подала сигнали до МВР и прокуратурата, като очаквам да се намесят и да ни помогнат. Имам притеснения, защото довеждащият водопровод и водопроводът, който минава през с. Илинденци, захранва след това други 3 населени места – Струмяни, Микрево и Драката“, каза инж. Димитрова.

Според нея голямото притеснение на жителите на с. Илинденци е заради ползването до момента на водата за питейни нужди за поливане на градините. „Колегите от Контролен блок направиха проверки в няколко населени места и се оказа, че има много незаконни и нерегламентирани включвания по водопроводната мрежа за поливане. Това категорично не е редно и тук ролята на общината е изключително важна – да намери начин да предостави на хората вода с непитейни качества, за да я ползват за напояване. Така общината ще помогне на гражданите, но това не е ангажимент на оператора. Ние предоставяме единствено вода за питейно-битово водоснабдяване“, уточни инж. Димитрова.

Тя съобщи, че от дружеството, което ръководи, подготвят сигнали към институциите за пропагандиране и провокиране на напрежение, и че се правят лъжливи внушения, че ВиК – Благоевград е нелегитимен оператор на територията на общината. Управителят уточни, че на територията на община Струмяни дружеството предоставя единствено услугата водоподаване, но не и пречистване и канал.

Инж. Димитрова заяви, че очевиден пропуск на ръководството на община Струмяни е, че не са запознали кметовете по населени места с подписан окончателен протокол между МРРБ, принципала на ВиК – Благоевград и община Струмяни за разпределение на активите, които са им предадени. „Още от февруари 2019 г. писмо с това съдържание сме получили всички страни по договора – ние, кметът на община Струмяни, областният управител и публично-частният партньор ВиК „Стримон“, каза инж. Димитрова.

Тя уточни, че към момента длъжницте са само от с. Илинденци, тъй като потребителите ни във всички останали населени места си плащат. За първото тримесечие общата дължима сума е около 12 000 лв. и все още не са предприети действия за намеса на съдия-изпълнител.

„Законовият срок при покана за доброволно плащане е 15 дни, след което ще предприемем действия да дадем на съд длъжниците, което ще доведе до натоварване на домакинствата освен със задълженията, и със съдебни разходи. Въпреки че водата е природен ресурс, все пак това е услуга, за която трябва да се заплаща“, каза инж. Димитрова.

Във връзка с взетото решение на ОбС за излизане на община Струмяни от Асоциацията по ВиК управителят на водния оператор съобщи, че в дружеството официално няма нищо постъпило, няма информация какви действия ще предприемат оттук нататък по отношение на това решение. Има законова рамка, която трябва да бъде спазена и дълъг път, който евентуално ще се извърви, докато това решение влезе в сила и общината излезе от Асоциацията.

„Докато приключи тази процедура, може да се говори само за желания и намерения, тъй като няма никакви конкретни действия, направени в тази посока. Лично съм говорила с кмета на с. Илинденци и със създадения Инициативен комитет, но те явно не искат да разберат фактите“, каза инж. Димитрова.

Тя съобщи, че ВиК – Благоевград е предприело действия за изваждане на разрешителни за водовземане и учредяване на санитарно-охранителни зони, тъй като се оказало, че такива до момента не е имало. „Това значи, че и водоподаването на територията на цялата община Струмяни е било без съответните разрешителни. Не бе правена дезинфекция на резервоарите на територията на общината и гледката, когато ни бяха предоставени активите и съоръженията за експлоатацията, беше потресаваща, а поддръжката до този момент беше под всякаква критика. Сами може да си представите как се е управлявало дружеството ВиК „Стримон“ и как се е предоставяла услугата на хората! В момента правим всичко възможно да предоставим качествена услуга и само за сравнение ще посоча, че имаме акредитирана лаборатория за провеждане на мониторинг на питейни води, а и РЗИ ни контролира за качеството на водата, която подаваме. На този етап отстраняваме всички аварии, които възникват на територията на общината, онзи ден дори колегите са работили до 1 ч. през нощта, за да не оставим хората с нарушено водоподаване, когато можем да отстраним аварията. Екипи от Благоевград ходят и съдействат на място, защото имаме тази възможност, въпреки че това е друго регионално управление. Уважавам колегите и мисля, че с времето ще свикнат да работят на темпото, на което ние работим. Но да се оставят аварии за следващия ден е абсурд!“, декларира управителят на ВиК – Благоевград.

Тя съобщи, че от 1.01.2019 г. служителите на ВиК „Стримон“ са прехвърлени на работа към благоевградското дружество, което им плаща заплатите, подсигурява техника и облекло и прави всичко възможно да се чувстват от екипа.

Инж. Димитрова изнесе данни, че предвидените инвестиции за 2019 г. за община Струмяни са за 42 000 лв. Към момента от началото на годината досега разходите, които водният оператор е направил за Регионално поделение „Струма“ на територията на община Струмяни с всички прилежащи села, са над 100 000 лв. Представената подробна справка за харчовете по пера включва 48 000 лв. за автомобили и механизация, за 1000 лв. са купени помпи за мръсна вода, за заплати, осигуровки и допълнителни съоръжения са дадени 42 000 лв., за еленергия – 3400 лв., за работно облекло – 1300 лв., за материали за аварии и текущи ремонти – 16 900 лв., 1000 лв. струват канцеларските материали, 2000 лв. са разходи за такси за МПС, в това число винетни стикери, горива и т.н., в общината са сменени 140 водомера за около 3500 лв., за ремонт на поплавък в с. Цапарево са похарчени 1000 лв., отстранена е авария на територията на с. Плоски, става дума за спирателен кран за 4000 лв. на главен водопровод, който захранва селата Илинденци, Струмяни, Микрево и Драката. Водоподаването на тези 4 села се осъществява, като ВиК – Благоевград купува вода от санданската фирма УВЕКС. Наясно сме, че предстоят местни избори и за жалост кметове се опитват да правят политиката си с водата. Убедена съм, че мнението на жителите в с. Илинденци е било манипулирано и са правени внушения да не си покриват задълженията, затова апелирам потребителите ни да си плащат сметките, за да не се натоварят домакинствата с непосилни суми, а отделно и съдебни разходи. Практиката показва, че общинските дружества не могат да се справят с предоставяне на ВиК услуга, първо, защото нямат капацитета, който е необходим и инвестициите са изключително сериозни. Любопитно е защо като имат претенции към държавния оператор, до момента тези дружества не са направили нищо съоръженията да са във вид, нормален за предоставяне на вода за битови цели?! Липсата на консолидация на водните дружества доведе до проблема регионът ни да бъде лишен от по-големи средства от еврофондовете, но аз съм оптимист в тази посока и вярвам в разума на управляващите на местно ниво, че това е правилната посока на работа и всички ще го разберат, защото това условие ще важи и за следващия програмен период“, заключи инж. Росица Димитрова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *