Управителят на ВиК – Благоевград инж. Р. Димитрова: Кметицата на Гърмен не проявява съпричастност към проблемите с водоснабдяването на село Рибново, ВиК инфраструктурата е публична общинска собственост, дружеството е отговорно за стопанисването й

Община Гърмен в лицето на кметицата Минка Капитанова е основният виновник за проблемите с водоснабдяването в гърменското с. Рибново, където поради екстремно ниските температури замръзна основният водоизточник. Населението е с нарушено водоподаване от неделя. Това обяви на пресконференция вчера управителката на водния оператор ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова, която бе нарочена от излезлите на протест жители на селото, че не си върши работата.

 Димитрова бе категорична, че Капитанова носи отговорност както за некачественото изпълнение на новия водопровод, въведен в експлоатация през 2012 година, така и за отказа й от 3 г. да актуализира проекта за изграждане на нов 3-километров водопровод с 2 нови водохващания, който ще реши проблема на рибновалии.

„Явно кметицата е започнала предизборната си кампания и използва проблема с водоподаването, за да хвърли вината върху управляваното от мен дружество, но категорично не съм съгласна”, обяви Димитрова. „От 2016 г. водопроводът като актив е предаден на ВиК, но негов собственик е общината, и аз питам къде е тя в момента? Още повече че Капитанова е отговорна и за качеството на сегашния 17-километров водопровод, за строителството на който са дадени 3 милиона лева по времето, когато тя е била заместник-кмет на предишния градоначалник Ахмед Башев. Факт е, че от неделя вечерта наши хора се опитват да размразят двете водохващания, които захранват селото, но засега безуспешно, защото 30 см ледена кора е образувана на повърхността на водохващането. Водопроводът е въведен в експлоатация от 2012 г. – 4 години преди общината да го предаде на ВиК, и аз не мога да разбера къде е нашата вина за изпълнението му. Това е актив, собственост на община Гърмен, затова Капитанова трябва да потърси вината в себе си, а не да напада нас. Не съм съгласна и с действията на протестиращите, които тя и кметът на Рибново изкараха сутринта пред телевизионните камери. Доколкото разбрах, те са проявили самоинициатива да размразят един друг ръкав, който е нерегламентиран водоизточник, намира се на 2 см под земята и няма как да допусна водата от него да стигне до чешмите на хората”, категорична бе Димитрова.

„За да се спаси временно положението, от понеделник селото е поставено на воден режим, с който ВиК операторът се надява да осигури поне за по няколко часа на ден вода в чешмите на хората. В момента към тях постъпва вода от 2 водопровода – стария и новия /т.нар. „трасе на Башев”/, дебитът на първия водопровод обаче е само 3-3,5 литра, на новия – едва 1 литър, а за селото са необходими минимални водни количества от 9 литра”, уточни Димитрова. Единственото решение, според нея, е изпълнението на втория етап на проекта, който ще осигури на Рибново допълнителен дебит от 13 литра, но от 2016 г. ВиК само трупа преписки с община Гърмен, а кметицата Минка Капитанова не прави нищо по въпроса. Инж. Росица Димитрова бе категорична, че за изграждането на трасето, предвидено в проекта, общината трябва да кандидатства за средства от републиканския бюджет или по програма ПУДОС.

През 2016 година е сформирана приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на НР с обем 800 куб.м към новия водопровод. Докладът на приемателната комисия приключва с 42 забележки към изпълнението на обекта с възложител община Гърмен. След близо 18 месеца констатираните забележки бяха отстранени и с „разумен компромис“ от страна на дружеството съоръжението бе прието. Това не е единичен случай при изпълнение на СМР на територията на община Гърмен”, посочи инж. Димитрова.

„Ако Капитанова и кметът на Рибново успеят да повлияят на хората да си спрат чешмите, за да може резервоарът малко да се напълни, и температурите леко се покачат, надявам се до края на седмицата положението в с. Рибново да се нормализира”, изрази надежда Димитрова.

Управителката на ВиК отново припомни, че няма как новосформираната Водна асоциация да осигури средства за решаване проблема на жителите на селото, защото заради отказа на общините Кресна и Сандански да се присъединят към нея тя няма възможност да кандидатства с големи проекти по програмите за околната среда и за селските райони. „Въпреки това съоръженията в региона са в отлично състояние, защото всяка есен правим профилактика”, увери Димитрова.

Присъстващият на пресконференцията инж. Чапкънов от ВиК даде неочакван финал на срещата с медиите, като заяви, че Рибново е най-малкият проблем на оператора. Много по-големият бил водопроводът на река Места, захранващ цялата община Гърмен, който при малко по-силни води може да се скъса. „Не ми се иска да получим сигнал, че е скъсан, защото тогава 12 000 до 15 000 души ще останат без вода, а ние няма да можем да се справим без намесата на военните и пожарната”, прогнозира мрачно той.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *