Ураганът Ирма удари Куба, колосална евакуация във Флорида

Ураганът Ирма е засегнал сериозно централната част на Куба с пориви на вятъра, достигащи 260 км/ч, съобщи кубински метеоролог в ефира на обществената телевизия, предаде Франс прес.

Най-тежко засегнати са централните провинции Камагуей и Сиего де Авила, но заради голямата си площ стихията е усетена и от провинция Лас Тунас, на изток, до намиращата се 400 км западно провинция Вийя Клара.

Бедствието от урагана Ирма на Карибите

Източникът не даде повече подробности за обстановката на острова, през чиято територия за пръв път от 1932 г. преминава “окото” на толкова мощен ураган.

При преминаването си през карибската държава обаче Ирма загуби сила и бе понижен от най-високата пета в четвърта категория, съобщи ДПА.

Бурята се движи на запад-северозапад с около 19 км/ч. Очаква се по-късно днес да се обърне на север и вероятно да достигне Флорида утре сутрин.

Ирма достигна Куба, след като взе най-малко 19 жертви на Карибите, към които се задава още един ураган, Хосе.

Бедствието от урагана Ирма на Карибите
Щетите, причинени от урагана Ирма на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми, се оценяват на 1,2 милиарда евро, съобщи Централната каса за презастраховане, цитирана от Франс прес.

“Тази сума покрива щетите върху жилищата, автомобилите и фирмите”, посочи френската публична институция, специализирана в презастраховането при природни бедствия.

Бедствието от урагана Ирма на Карибите
Ураганът Ирма е очакван с тревога във Флорида, където 5,6 милиона души бяха призовани да се евакуират.
При извънредна ситуация можете да се свържете по всяко време с представител на българското посолство във Вашингтон на денонощния дежурен телефон: +12023875770.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *