Условията за пребиваване във Великобритания до края на 2020 година няма да се променят

Условията за пребиваване във Великобритания до края на 2020 година няма да се променят. До тогава е преходният период след Brexit, през който ще важи европейското законодателство. След това, за да запазят своите права, всички български граждани, включително и тези, които имат удостоверение за постоянно пребиваване, ще трябва да кандидатстват за нов статут – на уседналост. За целта, ще трябва да докажат, че са живели във Великобритания пет последователни години. Ако те не отговарят на това условие, ще могат да кандидатстват за временен статут. Крайният срок е 30 юни 2021 година.

Въпреки сделката въпросите какво следва след Brexit все още са повече от отговорите. Българите във Великобритания имат две години, за да направят правилните стъпки и да кандидатстват за така наречената уседналост, както и да не загубят временния си статут.

“Tози статут ще бъде загубен, ако лицата отсъстват от Великобритания пет последователни години”, обясни Васил Асенов от Българското посолство в Лондон.

Всички дипломи, трудов стаж и внесени социални осигуровки на българите ще се признават и след Brexit по време на преходния период.

Какви ще бъдат правилата за уседналост след този период все още не е ясно, съобщава Нова ТВ.

“Самото кандидатстване ще се извършва по облекчена процедура, която ще се очаква да бъде отворена за гражданите от март месец догодина. В момента британските власти тестват самата система”, обясни Асенов.

Дотогава сънародниците ни на Острова не бива да се притесняват за работата си, обучението и пребиваването в страната. В това е убедена  архитект Мария Батоева, която от 25 години съвместява творческите си проекти и у нас и във Великобритания. Според нея британските фирми ще имат интерес да запазят на работа висококвалифицираните си служители от Европа.

„Един прекрасен ден става Brexit и работодателят казва: „Ти вече не ми трябваш, защото си много лош или много добър или среден”. Не, абсурд. Не смятам, че някой може да прогони един квалитетен човек”, каза арх. Батоева.

Българското посолство в Лондон очаква британските власти да публикуват така наречената Бяла книга с правилата за живот и работа и тогава ще може да дава по-точна информация на българските граждани. Ключово  за българите ще бъде да се запознаят с правилата за пребиваване, които властите ще въведат, макар засега над тях да е паднала лондонска мъгла.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *