На втора инстанция: 2 години условно за Румен Овчаров заради мини “Бобов дол”

Апелативният специализиран наказателен съд призна бившият енергиен министър Румен Овчаров за виновен в умишлена безстопанственост и го осъди условно на две години затвор, съобщиха от пресцентъра на съда. Второинстанционният съд е отменил присъда на Специализирания наказателен съд и вместо нея е постановил нова, с която призна Овчаров за виновен в извършване на умишлена безстопанственост, от която са настъпили значителни щети за “Мини Бобов дол” в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправдава обаче за разликата до 24 455 474,80 лв.

Специализираният съд беше осъдил през август 2020 г. Овчаров на две години условно, но бившият министър на икономиката в тройната коалиция трябваше и да заплати 16,5 млн. лв., колкото са изчислени щетите за държавата от действията му.

По същото обвинение за безстопанственост е признат за виновен и Пламен Евтимов – изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на “Мини Бобов дол”. Неговото наказание отново е две години условно.

Овчаров е осъден да не заема държавна длъжност в срок от три години, а Евтимов да не заема ръководна длъжност в държавно предприятие. Със същата присъда подсъдимата Ана Янева е призната от съда за невинна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост, от която са причинени щети в размер на 28 174 082,08 лв.

Апелативният специализиран наказателен съд даде две години условно за бившия министър на икономиката Румен Овчаров заради мини “Бобов дол” . Той е подсъдими за безстопансвеност. Според магистратите от неговите действия са настъпило значителни щети за „Мини Бобов дол“ в размер на 2 659 040,60 лв., като го оправдават за разликата до 24 455 474,80 лв. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *