УСПЕШНА КАРИЕРА! С представени 22 научни труда и 3 заявки за патент зам. ректорът на ЮЗУ Ив. Станкова стана професор по химически науки

Заместник-ректорът по научноизследователската дейност и докторантското развитие на Югозападния университет доц. д-р Иванка Станкова стана професор по химически науки (биоорганична химия, химия на природните и физиологично активни вещества – химия на лекарствените средства). Като единствен кандидат за най-високата академична длъжност тя участва в конкурса с 22 научни труда /от които 16 са в международни списания, 5 в сборници от международни конференции и 1 в сборник на национална конференция с международно участие/, както и с 3 заявки за патент.

Научната област на доц. д-р Иванка Станкова е синтез на нови, биологично активни субстанции, целящи подобряване изявата на вече наложени в клиничната практика лекарствени форми: модифицира се молекулата на лекарства с цел подобряване на активността, увеличаване на бионаличността им или намаляване на тяхната токсичност.

Всички от 6-членното жури единодушно дадоха своята положителна оценка и гласуваха „за” заемане на академичната длъжност от кандидата Ив. Станкова, оценявайки по достойнство разработки и изследвания и цялата й научна дейност.

Проф. д-р Иванка Станкова има 34-годишен стаж като изследовател и преподавал в ЮЗУ „Неофит Рилски”от 31 години. По време на своето кариерно развитие специализира в университет „Eberhard Karls” в Тюбинген и „Karsten Krohn“ в Падерборн, Германия. Основател е на специалността „Медицинска химия” и съосновател на магистърската програма „Биологично активни вещества и лекарствени средства“. Участва в разработването на 6 учебни програми по различни дисциплини. Била е научен ръководител на 2 успешно защитили докторанти и 45 дипломанти.

През 2012 година е избрана за ръководител на катедра „Химия“..

През 2019 г. проф. Станкова влезе в екипа на ректора на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков като заместник-ректор по научноизследователската работа и докторантското развитие.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

5 Коментара

 1. Дентистът

  Тази къносаната както се е озъбила май е станала “професор” по оралните науки!

  Отговори
 2. Hoqta za struma

  Struma jaltia kenef porachkov sreshtu 10lv sere mirizlivi laina nared bez spirka

  Hoqta za struma kenef porschkov jalt usran

  Отговори
  1. Народен фолклор

   “1 оригване е половин ебан, ама 2 оригвания не правят една ебан!”

   Отговори
 3. ВАК-овски професор

  Ужас, поредното падение на ЮЗУ! Тая тройкаджийка по химия станала “професор”?!? Впрочем нищо учудващо, след като и пенсионера, незаконен “ректор” се самопроизведе в “професор” по дисциплина, от която бъкел не разбира! Боже, пази България!!! Сега остана и Дерижанката да се професира и комедията ще е пълна!

  Отговори
  1. Безплатно просвещение за "калинки"

   3 заявки за патент не правят и 1 утвърден такъв. Значение за научни постижения не са заявките (такива всеки може да подаде стотици), а издадено УДОСТОВЕРЕНИЕ за патент! Така, че всичко подадено е плява за оправдание на гласуването на подбраните и платени “наши” хора в т.нар. “научно” журЕ!

   Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *