УСПОКОЕНИЕ! Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите П. Иванов: Конкуренцията спира скока на цената на хляба

„Скокът в цената на газа няма да доведе до увеличение цената на хляба, подобни твърдения са чиста спекулация”, това заяви областният председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в Югозапада Петър Иванов. „Дори и да има обективни условия, до поскъпване няма да се стигне заради огромната конкуренция между производителите“, категоричен бе Иванов.

Заради увеличението на газа с 30% от 1 април от средите на бизнеса предрекоха, че се очаква значително покачване на всички цени, като за хляба прогнозата бе за ръст с 60 стотинки.

През последните месеци цените на хранителните стоки се покачват бавно и почти незабелязано, сигнализираха още в началото на годината ресторантьори. Най-силно поскъпването се усеща при млечните продукти и рибата, особено в големите вериги. По данни на Националния статистически институт през последния месец цените на хранителните продукти от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се увеличили с 0,7%, а на нехранителните стоки – с 0,2%.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *