Учениците и учителите на НХГ изпратиха годината с вълнуващ концерт

С вълнуващ концерт Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград изпрати годината. Тържественият спектакъл препълни зала „Яворов” с десетки бивши и настоящи възпитаници на училището, преподаватели, родители, които се насладиха на прекрасната музикална програма. Изпълнения на цигулка, пиано, трио тромпет, барабани, духов квинтет… разкриха само малка част от таланта на гимназистите. Народните певци, поп и джаз изпълнителите и инструменталистите на НХГ за пореден път доказаха, че заслужено са носители на многобройни отличия и престижни награди, както и че неслучайно се обучават в единствените в цяла Югозападна България паралелки с профил „Изкуства”.

„Ако трябва с една дума да определим 2019 г., то е, че за нас, учителите и учениците от Националната хуманитарна гимназия, отиващата си година беше успешна“, направи равносметка директорът на НХГ Марин Митов и изброи само част от постиженията в учебната, спортната, културната дейност и работата по проекти. Като особено важен той определи и факта, че благодарение на оперативната програма „Региони в растеж” сградата на училището е напълно реновирана и кабинетите са оборудвани с модерна и съвременна техника.

„През новата година със сигурност ни очакват нови предизвикателства, които с общи усилия не се съмнявам, че ще преодолеем. За учениците ни от 10 клас за първи път предстои външно оценяване – изпити по БЕЛ и по математика, а за дванадесетокласниците – държавни зрелостни изпити. Скъпи ученици, не забравяйте, че носите отговорност не само за себе си, а представяте и нас – вашите учители, както и родителите си”, обърна се към десетокласниците и абитуриентите директорът и пожела на всички новата година да бъде здрава и щастлива.

Още в началото на концерта цялата зала избухна в аплодисменти, когато на сцената наред с учениците излязоха и част от учителите им по музика и всички заедно под диригентството на Севдалин Николов изпълниха „Jingle bells”.

Много положителни емоции предизвика и „емисията на училищната телевизия – новини на НХГ”. С чувство за хумор учениците пресъздадоха „случки от училищния живот” и пожелаха на учителя си по история Николай Куколев да стане новия Индиана Джоунс, а зам. директорът Светлана Солачка да открие нов химичен елемент и да се превърне в следващата Мари Кюри.

„Бохемска рапсодия”, пресъздадена само с тромпети, виртуозни интерпретации с акордеони, кларнети, фолклорни бисери с аранжимент на електрическа китара, изпълнения на народния хор бяха само част от представеното, заслужило бурните овации на присъстващите.

Особено вълнуващ бе моментът, когато на сцената се появи 27-г. френски музикант и доктор по химия Антон Курутчет. Както „Струма” писа, преди 2 седмици той дойде в НХГ, за да учи музика и акордеон при учителя Христо Златков. Гостът от Франция пристигна с колело, натоварил на него 50 кг багаж, и след като свири с ученици и учители няколко часа, потегли за София, а после и за Пловдив. Появата на Антон и неговите музикални умения ентусиазираха учениците, те поканиха новия си френски приятел на концерта и дори измислиха цялостен сценарий – как той ще излезе на сцената с колелото си. И макар д-р Курутчет, пропътувал на две гуми 2000 км от Франция до Благоевград, да не излезе на сцената с велосипеда си, наистина спази обещанието и се изяви заедно гимназистите. Развълнуван, французинът грабна кавала и изпълни очевидно едно от любимите си – Малешевско хоро, а мнозина от присъстващите извадиха телефоните си и заснеха паметния момент.

Не по-малко впечатляващ бе и финалът на концерта. Голямата изненада за всички бе появата на кукерската група на квартал „Струмско”, които гониха злите сили и духове. Под звуците на тъпани учители, ученици, гости, в това число и А. Курутчет, извиха кръшно хоро на сцената, а залата избухна в силни викове и ръкопляскания.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *