Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни по семейни причини с бележка от родителя

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. В момента тези дни са до три с молба към класния ръководител и още седем, но само със санкция на директора на съответното училище.

Цветелин Атанасов е баща на петокласничка. Той одобрява промените, които готви образователното министерство. „За мен промяната, с която се дават повече дни за отсъствие от училище, е полезна и удобна. Това ме облекчава по някакъв начин”, коментира той.

Допълнителните пет дни за извинение с бележка от родител ще влязат за обществено обсъждане следващата седмица, обясни министърът на образованието.

„Оказа се, че за родителите, особено при по-малките ученици, е доста трудно при всяка една ситуация, при която има неразположение при детето, недобра форма за дадения ден за училище, да посещават личния лекар и да извиняват отсъствия с електронна бележка”, посочи Цоков. 

До идеята за промените от Образователното министерство стигат след редица срещи с родителски организации и експерти. Ирина Манушева е създател на петиция, с която родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за отсъствие, особено когато става въпрос за семейни причини. За два месеца са събрани над 8 хиляди подписа.

„Смятам, че увеличаването на броя дни по семейни причини, е едно изключително, елегантно и практично решение, което ще облекчи не само родителите, но и училищните администрации, както и лекарите. Най-вече, ще ни доближи до схващането, че в центъра на образователния процес, във всички негови аспекти, трябва да стоят интересите на детето”, обясни Манушева.

Очаква се 15-те дни да влязат в сила най-рано до месец и половина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *