Ученици, затворници в Бобов дол, рисуват, майсторят кукли, готвят се да представят обичая „Прошки” при трите етноса – българи, турци и роми

Ученици, затворници в Бобов дол, се готвят да представят обичая „Прошки” при различните етноси. Основната цел на обучаващите е била запознаване с традициите и обичаите на основните етноси в България . българи, турци и роми, за възпитаване на добронамереност и етническа толерантност. Създадени са и шест групи в три основни направления: „Фолклор на етносите“, „Етнорепортер“ и „От книгата към сцената“.
„Учениците се включиха с голямо желание в заниманията, опознаха не само традициите на други етноси, но и обогатиха познанията за собствения си етнически произход. Съобразно интересите и възможностите си те рисуваха, драматизираха, правеха проучвания и анкети. Участниците в дейност „Фолклор на етносите“ измайсториха традиционни сурвачки и уникални кукли, показващи особеностите в облеклата на различните етноси. Талантите от дейност „От книгата към сцената“ представиха завладяващо традициите на Коледа и Великден, а тези от дейност „Етнорепортер“ имаха задача да популяризират резултатите от работата по проекта. Всичко ново и интересно, научено по време на реализацията му, те включиха в книга, вестник и поредица от информационни брошури”, коментира ръководителят Снежанка Славкова.
В училището бе оформен етнокът с карта на етносите, манекени в носии, характерни елементи от бита на етническите групи. За финал на работата по проекта е предвидено представяне на обичая „Прошки” при трите етноса и изложба с изработените по основните направления материали.

СУ „Д-р Петър Берон“ е открито през 2013 г. В него от 1 до 12 клас се обучават около сто души, лишени от свобода, които изтърпяват наказанието си в Бобов дол.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *