Ученици на благоевградското IV ОУ създадоха филм и енциклопедия Пътеводител на здравословния начин на живот, спечелиха награда от 1000 лв.

Ученици на благоевградското IV ОУ „Димчо Дебелянов” създадоха Пътеводител на здравословния начин на живот. Под ръководството на учителя по български език и литература Десислава Александрова те превъплътиха идеите и модела си в документален филм и издадоха енциклопедия със съвети и насоки. Цялостната реализация на амбициозната идея е свързана с шестмесечна упорита работа и преминава през различни етапи. Първоначално, за да натрупат достатъчно опит и познания, учениците се запознават с вредите от тютюнопушенето. След нагледния пример и експеримента с пушеща кукла, проведен от старши експерта в РЗИ Милка Данчова,  следват и посещения при училищния психолог Михаела Стамболийска, която акцентира на негативните поведенчески реакции и тежките вреди от употребата на алхохол.

Практическият урок на Бачиново

Запалени от идеята за здравословен начин на живот, включващ и по-малко стоене пред компютрите, децата провеждат и практически „урок” в парк Бачиново. Там черпят минувачи със собственоръчно приготвени фрешове, полезни храни, спортуват и се забавляват.

За своята креативност, новаторски подход и активна позиция представителите на IV ОУ заслужиха първо място и парична награда от 1000 лв. в традиционния конкурс „Живей здравословно“, организиран от РЗИ, Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и РУО -Благоевград. Като продължение на идеята в училището в квартал „Грамада” бе представена и експозиция по темата, а учениците и учителката им споделиха, че първо ще се почерпят здравословно, след което ще оползотворят финансовия стимул за генериране и реализиране на още ползотворни идеи.

Експеримент с пушеща кукла

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *