Ученици от Езиковата гимназия в Благоевград възстановиха емблематичния туристически символ „Камбаните“, поставен преди 30 години в Рила от локомотивно депо

Ученици от Езиковата гимназия в Благоевград възстановиха популярния туристически символ „Камбаните“, който се намира на 2600 метра надморска височина в Рила планина. Така благодарение на усилията на групата ентусиасти емблематичният знак-маркировка, разположен на важния кръстопът – високото билно подножие Раздела, е напълно реновиран и радва туристите с новия си облик.

Раздела е високо билно понижение в Северозападна Рила. Намира се на над 2600 метра надморска височина. Това място е важен кръстопът на туристическите пътеки от и за Седемте рилски езера, хижа „Иван Вазов“, хижа „Мальовица“, Урдиния циркус, хижа „Ловна“, Рилски манастир и пътеката по Зелени рид. Раздела е интересен и с това, че е вододел между Черноморски и Беломорски басейн. На 20 минути от него, в противоположни посоки се намират две от най-красивите eзерни групи – Седемте рилски езера и Урдини езера. Разположени толкова близо, водите от тези езера се вливат в различни морета. Седемте рилски езера дават начало на река Джерман, ляв приток на река Струма, която се влива в Бяло море. От Урдините езера изтича Урдина река, която е десен приток на река Черни Искър. Река Искър, която е най-дългата изцяло българска река, се влива в Дунав и оттам в Черно море.

Всичко започва, когато група ученици и учителите им Мария Веселинска и Даниела Йовкова се качват в планината, за да проведат практикум по биология. Тогава им прави впечатление, че част от маркировката в района почти липсва и е трудно разпознаваема, а „Камбаните“ поставени преди 30 години от локомотивно депо, са ръждясали и надписите са изтрити. Именно за да подпомогнат ориентирането на туристите от и за Седемте рилски езера, хижа „Иван Вазов“, хижа „Мальовица“, Урдиния циркус, хижа „Ловна“, Рилски манастир и пътеката по Зелени рид, а и за да запазят създаденото от локомотивното депо, представителите на ЕГ решават да възстановят символа. С нелеката задача се заемат учениците Дарина Стоянова, Антония Мазурска, Аделина Петрова, Ния Гаврилова и учителката им по биология  Даниела Йовкова. В акцията се включват и специалистите от НП „Рила“ Николина Георгиева и Пламен Златарски. Тежките изморителни преходи и лошите метеорологични условия ни най-малко не разколебават ударната група и те с много ентусиазъм и желание се качват два пъти до „Камбаните“, за да ги възстановят.

„Учениците веднага решиха да се включат, дори и не се замислиха. Бяха водени от желанието си да направят  добро, и удовлетворени, че ще оставят нещо хубаво и полезно за всички хора”, разказа Даниела Йовкова.

А работата и предизвикателствата никак не са малко. Първата задача на сърцатите тийнейджъри е да изчистят ръждата от знака, след което грундират металните елементи и нанасят специална боя 3/1 против корозия. Те запазват изцяло оригиналния облик на „Камбаните“, като възстановяват и табелите – стрелки към различните туристически обекти. Любопитното е, че докато работят, всички туристи, преминаващи през кръстопътя, се спират, впечатлени от делото на учениците. Българи и чужденци са любопитни да разберат откъде са децата, в кое училище учат и ги поздравяват за постъпката им, тяхното старание и желание да реновират знака. Наред с „Камбаните“ групата обновява и част от останалата маркировка в района, а учениците научават и много нови и полезни неща за ориентирите в планината и различните видове маркировки

За благодарност от НП „Рила“ поставят на „Камбаните“ специална табела, упоменаваща, че знакът е възстановен от Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград. Така името на учебното заведение вече стои и високо горе в планината, а учениците са доволни, че добрият пример на едно локомотивно депо вече не стърчи грозновато на билото сред красивата природа.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *