Ученици от Кюстендил писаха глаголицата по калиграфски с тръстиков писец

Ученици от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил писаха на кирилица и глаголица с различни методи от миналото върху пясък и с перо /сн. 1/. Мястото на арт работилницата бе регионалната библиотека. Едно от интересните занимания за децата, водени от учителя по изобразително изкуство Евгени Серафимов /сн. 2/, бе работа с пишеща машина /сн. 3/.

Директорът на регионалната библиотека София Пейчева обясни, че така участниците не само се запознават с историята на българското писмо, с живота и дейността на братята Кирил и Методи, с писмените школи, функционирали в Първата и Втората българска държава, но могат и на практика да упражнят някои от тези писмени практики и да видят съответствията на кирилските и глаголическите букви.

„Децата писаха с туш, после с истинско перо, подострено по специален начин, така както са писали назад във времето. Пишат с тръстиков писец, с метално перо и подострена клечка. Показвам им така нареченото тънко и дебело писане, и въобще калиграфията като изкуство”, каза учителят по рисуване Евгени Серафимов. „Когато хванат перото, става много интересно, защото това са неща, които са ги виждали само от книжките или от филмите”, обясни Серафимов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *