Ученици от Пиринско демонстрираха знания и креативност в състезание по география и икономика, организирано VII СУ – Благоевград

Вдъхновени от идеята да опазят природата и съхранят националното ни богатство – гората, ученици от Пиринско се изявиха в Осмото регионално състезание по география и икономика, организирано от Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, с партньорството на Регионалното управление на образованието и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти. Самото състезание е тематично насочено към ученици от 5 до 12 клас от всички училища от област Благоевград и Кюстендил. За втора поредна година то протече в електронна среда, както и на място, при спазване на изискванията и мерките в условия на пандемична обстановка.

В оспорваната напревара, продължила близо месец, своя творчески потенциал, знания, подготовка, креативност демонстрираха 77 ученици в две възрастови групи: 5-7 и 8-12 клас, по тематичните направления „Защитени територии”, „Защитени растителни и животински видове”, „Екопътеки”, „Проблемни екологични територии”.

Големият брой на участниците и тази година показа, че състезанието успешно постига своите цели: да се продължат традициите на природосъобразно поведение на младите хора към нашия дом Земята; да се използват информационните технологии в помощ на съвместимостта на състезанието с онлайн обучението; да се придобият знания, умения и ценности, които ще им помогнат да направят бъдещето на света справедливо и споделено място за живеене; да се засили интереса на младите хора към случващото се около тях чрез използване на художествени средства и компютърни технологии; да се стимулира интересът към географията.

Мотивацията на участниците беше подкрепена от спонсорите на състезанието – Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, които осигуриха парични награди от по 150, 100 и 50 лв. за първите четири места във всяка от категориите, както и предметните награди от ЮЗДП, осигурени за всички 21 класирани участници.

Компетентно жури с председател проф. Марин Русев – председател на АПГР, оцени по специални критерии участието на учениците в презентации и видеоклипове, а изработените макети бяха оценени от 5-има представители на ЮЗДП, ДГС – Благоевград и Парк „Рила“, които получиха като реверанс от домакините най-добрите проекти.

Вчера в VII СУ „К. Шапкарев“ се състоя официалното награждаване и връчване на грамоти на призьорите. В категориите „Презентации” и „Макети” първите места заслужиха учениците на СУ „Св. св. Кирил и Методий” – Симитли Любица Ортомарова и Виктория Докузова, а техният ръководител Десислава Златанова бе отличена със специална награда – ваучер на стойност 100 лв. за постиженията на учениците си.

В раздел „Видеоклипове” победител е Васко Николов от VII СУ, следван от Михаил Шумантов, ученик на ПГИ „Иван Илиев”, и възпитаниците на училището в Сатовча Снежана Шекерова, Людмила Бошнакова, Емел Кълкова, класирани на трета позиция. Сред отличените са и Мартин Игнатов, Божидар Тасев, Ина Стоянова, Михаел  Харалампиев от училището домакин, Венислава Георгиева, Ина Стоянова, Яна Пешева, Петя Костадинова също от VII СУ. Поощрителна награда в раздел „Презентации” заслужиха и Владислав Сашев, Гуидо Галени от III ОУ „Проф. Марин Дринов“ – Кюстендил.

По време на вчерашната церемония директорът на училището домакин д-р Лилия Стоянова получи специална награда. Председателят на журито проф. Марин Русев поздрави и благодари на организаторите, като подчерта, че никъде другаде не се провежда подобно регионално състезание. Амбицията е форумът да продължи да се развива и разраства и с включването на Пернишка област, след това на Западна България и да се превърне в национален.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *