Ученици, родители и учители от ПГИ “Иван Илиев” – Благоевград проведоха тиймбилдиг под надслов “Техники за ефективна комуникация”

Тиймбилдинг под надслов “Техники за ефективна комуникация”, организиран по национална програма “Заедно за всяко дете”, модул “Добри практики за взаимодействие на образователните институции с родителите”, проведоха ученици, родители и учители от ПГИ “Иван Илиев” – Благоевград. Основната цел бе създаване на условия за подобряване на сътрудничеството между родителите, учителите и учениците с оглед синхронизиране на усилията за личностно и професионално развитие на учениците, както и засилване на интереса на родителите към бъдещи партньорски взаимоотношения с училището.
В тиймбилдинга участваха ученици от VIII, IX, X и XI клас с техните родители и представители на ПГИ – Ася Бояджиева-Пенкова, директор, и учители от гимназията: Д. Станковска, Б. Дончева, Г. Юнакова, Ж. Милкова, И. Кадурина и Г. Борисова.
Завършващият етап от реализацията на проекта протече в два дни – 12 и 13 октомври 2019 г., в хотелски комплекс в с. Усойка. За участниците бяха подготвени и реализирани различни игри: за опознаване и за подобряване на общуването – “Да се запознаем” и “Бинго”; разнообразни забавни състезания – “Търсене на съкровища”, “Бързи, смели, сръчни”, “Без думи”, а образователната игра “Аз знам, вярвай ми, но заедно можем повече” се превърна в неформално мото на тиймбилдинга.
Презентация на техниките за ефективна комуникация породи дискусия за наболелите проблеми в общуването между училището и семейството. Участниците се обединиха около идеята, че основна причина за нарушената комуникация идва от засилващата се абдикация на семейството от проблемите не само на училището като образователна институция, но и на затрудненията, които срещат в него учениците по отношение на адаптацията и разрешаването на различни ситуации в училищния живот. Споделянето, изслушването, екипната работа, активно участие в училищните дейности са верният път към по-доброто общуване според родителите и учениците.
Мария Икономова от IX клас, която неслучайно е избрала да получи икономическо образование, тъй като вижда своята реализация като бъдещ собственик на сладкарски цех, поднесе на присъстващите сладка изненада – приготвена от нея торта с логото на гимназията, която очарова не само с визия, но и с превъзходен вкус.
Всеки участник попълни анкета, с която изрази своето мнение за проведеното мероприятие. Родителите са на мнение, че такива срещи трябва да се организират няколко пъти в годината във всяко училище. Те споделиха с останалите участници разбиранията си за ролята на семейството и училището, за ценните житейски уроци, които трябва да се предават на подрастващите. Убедиха се, че заедно с децата си могат взаимно да се учат, да се състезават, да творят, забавлявайки се в една неформална среда.
Учениците останаха удовлетворени от участието си в тиймбилдинга. Те намериха нови приятели, опознаха родителите си от различен аспект и се сближиха още повече с тях. Учениците споделиха, че с радост ще се включват пак в такива дейности, защото това променя облика на училището като институция и го прави по-привлекателно.
След закриването на тиймбилдинга на участниците бяха връчени сертификати. Родители и ученици споделиха, че очакват още такива предизвикателства, и заявиха желание да участват активно в училищния живот.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *