Учени бият тревога за нова страшна опасност от смартфоните!

Международен екип от учени е открил, че децата, които използват смартфон преди лягане, увеличават риска от липса на сън и затлъстяване, а освен това тревожността им се увеличава, съобщава MedicalXpress, цитиран от Zdrave.to. 

Експертите анализирали данните, получени при проучване на 6616 подрастващи на възраст 11-12 години. Повече от 70% от децата съобщават, че използват смартфон или друго устройство с екран поне по един час преди лягане.

Участниците в изследването са описали условията на осветление в стаята по това време, по колко време на нощ спят, както и дали имат проблеми със заспиването.

Оказа се, че 31% от тези, които са използвали смартфон или са гледали телевизия в стая с включени светлини, са имали проблеми със съня.

При децата, които са правили същото, но на тъмно, вероятността от нарушения на съня се е увеличила със 147%. Доказано е, че липсата на сън е свързана с понижен имунитет, депресия, тревожност и затлъстяване.

Смята се, че в световен мащаб 90% от тийнейджърите не спят в препоръчаните 11 часа на ден, а експертите го приписват на разпространението на джаджи. Само във Великобритания 98% от децата на възраст между 12 и 15 години гледат телевизия, а над 90% използват смартфони.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *