Учени от СЗО пазят в тайна „важни улики“ за коронавируса в Ухан

Експертите на Световната здравна организация, изучаващи произхода на коронавируса, са открили “важни доказателства” в Ухан, Китай, съобщава Bloomberg.

Още не е уточнено как SARS-CoV-2 преминава от прилепите в хората, което предизвика спекулации, че инфекцията може да е тръгнала от Института по вирусология в Ухан, където е лабораторията с най-висока степен на защита. Тези предположения бяха отречени от научна група, която включва зоолога от Ню Йорк Питър Дашак.

По думите му учените са направили редица констатации по време на проучване на пазара на морски дарове във Ухан. Група от 14 души работеха с китайски експерти и посетиха горещи точки, където първите случаи на инфекция може би са се появили в края на 2019 г.

Според констатации на екипа източникът на първите инфекции не би могъл да бъде пазарът на месо и морски дарове в Ухан, тъй като по-нататъшни изследвания разкриха случаи на COVID-19, които не са свързани с него.

Експертите обаче намериха там ключови „улики“ за разследването, които Дашак предпочете да не разкрива. Очаква се основните резултати от изследването да бъдат публикувани преди експертите от СЗО да напуснат Ухан на 10 февруари.

Ученият отбеляза, че вирусите се предават „доста сложно“ и “ще отнеме много време, за да проследим целия им път”.

“Това, което видях, вече ми подсказва, че има реални улики за случилото се. Надявам се, че можем да дадем точно обяснение до края на това пътуване”, заключи той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *