Учени очакват спад в рака на белия дроб

Проф. Дейвид Хаят е завеждащ отделение “Медицинска онкология” в болница “Питие-Салпетриер” в Париж от 1990 г., професор в университета “Пиер и Мария Кюри”, асоцииран професор в Центъра за лечение на рак “М. Д. Андерсън” в Хюстън, Тексас, и член на борда на Американското дружество по клинична онкология. Той е автор на няколко бестселъра, сред които “Търси се: Истината за рака”.”
Това съобщи испанският ежедневник Cinco Dias. Незаразните болести убиват 41 милиона души годишно, което по данни на СЗО е 71% от смъртните случаи в света. “16% от тези смъртни случаи са преждевременни и са на хора на възраст между 30 и 69 години”, казва д-р Питър Харпър, водещ онколог и основател на London Oncology Clinic за италианското здравно издание Quotidiano Sanita. “Повечето от тези смъртни случаи могат да бъдат избегнати само ако променим начина си на живот и изборите, които правиш всеки ден”.
“Да промениш поведението на хората е много трудно. Пример за това е, че 64% от страдащите от рак на белия дроб продължават да пушат, макар че са наясно с всички рискове от това си действие”, потвърди д-р Хаят, създател на Националния раков план на Франция и водещ онколог в страната. Това е причината д-р Харпър и д-р Хаят да се обединяват около важността да бъде намален рискът и да предложат решения, адекватни за пациентите си, като електронни цигари и системи за нагряване на тютюн. “Това, което се надяваме като онколози, не е да заличим тютюна, а да заличим рака”. “Това, което има значение за мен, е дали хората имат рак”, споделя д-р Хаят.
Доктор Питър Харпър разясни, че алтернативите на горимите цигари не са безопасни: “Никой не твърди, че са напълно безопасни, но са по-добър избор в сравнение с пушенето”. Д-р Харпър каза, че има ползи да преминеш на тези по-малко вредни устройства и подчерта, че това преминаване може да елиминира една от основните причина за смърт от рак на белия дроб. На подобно мнение беше и проф. Давид Заридзе, онколог и президент на руското онкологично дружество, който сподели, че посоката е, че това може да намали смъртността от рак на белия дроб.
Д-р Тарик Сафват, професор по пулмология от университета в Кайро, изрази следното мнение “Ние приехме спирачните дискове, коланите и въздушните възглавници в колите. Защо да не приемем никотиновите дъвки, лепенки и инхалатори, които работят при онези пушачи, които искат да спрат, но не могат без помощ”. Д-р Сафват насочи вниманието върху това, че при тютюна има пристрастяване, но също така напомни за проучвания, като това, проведено от Американската агенция по храни и лекарства (FDA) за устройства като IQOS, при които има намаление на канцерогените до 90%, и оцени, че преминаването към този вид устройства вероятно ще доведе до намаление в дългосрочен план на свързаните хронични заболявания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *