Учени разбиха мита за ползата от разнообразното хранене

Учени от университета в Тексас установиха, че разнообразното хранене изобщо не е толкова полезно, както се твърдеше от години, защото то предразполага към поемане на повече калории, съобщи в. “Дейли мейл”.

За изследването си учените са анализирани статии на тема разнообразно хранене, публикувани от 2000 г. до 2017 г. Според тях основен проблем е формулировката на разнообразно хранене. За някои хора това са храни от различни групи, а за други равни калории от различните групи.

Хората, които ядат повече храни наведнъж, по-трудно се засищат и не осъзнават колко поглъщат в действително. Стремежът към разнообразие може да доведе и до консумиранена нездравословни храни, като бисквити или газирани напитки, с убеждението, че в умерено количество те не са толкова вредни. Учените са  установили по-голяма честота на затлъстяване сред хората, които се хранят разнообразно.

Американските учени препоръчват разнообразието да се постига с различни плодове, зеленчуци и зърнени култури и да се избягва капанът на “всичко в умерено количество”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *