HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Учени съветват: Не посягайте към храна, когато се чувствате зле

Да посегнете към утешителното лакомство, когато се чувствате зле, не е добра идея, твърди ново изследване, цитирано от сайта RedOrbit.

Експерти от Държавния университет на Пенсилвания в САЩ са провели проучването си с 131 доброволки, жени в студентска възраст, които имат нездравословни навици на хранене, но не страдат от специфични хранителни разстройства. Участничките са получили преносими компютри, чрез които да отговарят на въпроси, свързани с настроението им в различни периоди от деня.

Учените откриват, че ако сме в лошо настроение, ще се почувстваме още по-зле след хранене, което е било нездравословно – независимо дали става дума за преяждане, или за ограничение.

Когато настроението е позитивно, то остава такова независимо от вредното хранене. “Това, което знаем за настроението и хранителните навици, идва предимно от изследвания върху пациенти с хранителни разстройства”, казва Кристин Херън от Университета на Пенсилвания. “Искахме да изследваме жените във всекидневния им живот, за да разберем дали настроението им се променя преди или след въвличането им в нездравословни хранителни практики.”

“Изследването е уникално с това, че оценява настроението и хранителните навици в ежедневна среда, което може да даде по-ясна картина за връзката между емоциите и храненето”, казва друг от участниците в авторския колектив, Джошуа Смит. “То може да помогне за създаването на по-ефективни лечебни програми за хора, които имат проблеми с храненето и теглото.”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *