Топ теми

Учени с тревожно проучване! Кафето и чаят причиняват рак

Американски учени са стигнали до заключението, че пиенето на чай или кафе може да удвои риска от рак на хранопровода. За това изследване съобщава The Mirror.

В проучването са участвали повече от 50 хиляди души, чието здравословно състояние е било наблюдавано от 2004 до 2017 година. Установени били общо 317 случая на злокачествени тумори в горната част на храносмилателния тракт.

Най-често се разболявали мъже на възраст от 60 до 70 години. Симптомите могат да включват затруднено преглъщане, постоянно разстройство на стомаха или киселини, повдигане след хранене, загуба на апетит и тегло, а също така  болка в горната част на корема, гърдите или гърба.

Оказало се, че хората, които предпочитат да пият чай с температура 60 градуса по Целзий, се разболяват от рак с 90 процента по-често. Тази цифра е още по-стряскаща и 2,4 пъти по-висока сред хората, които пиели чай с температура 75 градуса по Целзий.

Тези резултати са аналогични за кафето и горещия шоколад. Учените смятат, че за да се намали вероятността от онкология, е необходимо да се изчака малко и напитките да се охладят, преди да се пият./zdrave.to

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *