Учени: Цветът на лицето отразява състоянието на черния дроб

Специалисти поясняват по какви външни признаци може да се определи здравето на черния дроб. Те съветват да обръщаме внимание на оттенъка на кожата и склерата. Ако е нарушена функцията на черния дроб, те пожълтяват.
Този тип жълтеница е обусловена именно от това – черният дроб не се справя с функцията си да извежда от организма белтъчината билирубин. Повишената концентрация на билирубина придава този жълтеникав оттенък на очите и кожата. 
По същия начин се “отпечатват” по кожата и очите цирозата и хепатитът. Друга външна проява на болния черен дроб са странните, необясними синини, които могат да се образуват по цялото тяло, включително и по лигавиците.
Обърнете сериозно внимание ако точно на устните ви се появи бенка, защото тя може да се окаже хематом, обусловен от повишеното кървене на кожните капиляри. Именно те страдат от нарушенията в чернодробната функция. 
И не на последно място, ако е нарушена чернодробната функция, кожата на лицето има нездрав вид. Черният дроб произвежда жлъчен сок и ако е нарушена функцията му, това влияе на този процес. Например, да допринесе за натрупване на жлъчен сок и като резултат – лющене на кожата и сърбеж.  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *