Училищен автобус поискаха от министъра на образованието педагозите от Професионалната разложка гимназия, той обеща пари накуп или поетапно

Училищен автобус поискаха от министъра на образованието Красимир Вълчев при посещението му в Професионална разложка гимназия „Никола Стойчев“ вчера.

Министърът разгледа материалната база и се срещна с директора Васка Пенева и учителския колектив. Той се запозна отблизо с проблемите на училището, един от които е липсата на училищен автобус, който да превозва децата от съответното населено място до школото, както и за провеждане на практическите занятия, които най-често са по хотелите в района. По думите на  директора броят на пътуващите ученици е над 140. Цифрата озадачи министъра и той пое ангажимент в най-кратки срокове да осигури автобус за нуждите на учебното заведение.

Министър Велчев посети и специализираните кабинети по практика – готварство и сервиране, където по време на визитата му се провеждаха и редовни часове. Той даде добра оценка за гимназията, като я определи като добре работеща професионална гимназия, предлагаща специалности в съответствие с потребностите на местната икономика.

„Училището тук е в пряка връзка с пазара на труда. От следващата учебна година ще има дуална форма на обучение в областта на туризма, кадрите ще се реализират в местната икономика, така че мога да кажа, че  тази гимназия е пример за добре работеща професионална гимназия със специалности,  съответстващи на потребностите на местната икономика. Това, което беше поставено като проблем, е липсата на автобус. Ще има възможност да се отпуснат средства за закупуването му и ще преценим поетапно или изцяло ще стане това. Специално тук през предходните годините са отпуснати по-малко средства,  отколкото в други училища, така че това ще го имам предвид и се надявам, че ще можем да намерим средства”, каза министър Велчев и допълни, че е имал възможността да се запознае със специалностите, които се предлагат и в другите гимназии и те са в правилна посока, отговарящи на нуждите на местната икономика.

По време на  посещението му в РПГ присъстваха още началникът на РУО Ивайло Златанов, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, зам. кметът Венцислав Гърменов, началникът на отдел „Образование“ Нина Кисова и депутатът Емил Тончев.

По късно в тържествената зала на НЧ „15 септември 1903-1909 г.” “ министър Велчев се срещна и с директори и учители от другите учебни заведения в общината. Той ги запозна с идеите на ведомството за подобряване на образованието в България,  проектите, по които ще работи и в които ще могат да се включат, възможностите за финансиране и много други. Министърът апелира към промяна методите и начините на обучение в посока мотивация на учениците и мотивиране на интереса им.

„Образованието да бъде ориентирано не само към знания, но и към умения, учителите да имате по-голяма свобода, така че да се чувствате свободни и по-насърчени да провокирате интереса на учене на децата с различни  иновативни подходи и да не се чувствате толкова задължени да следвате тематичното разпределение в учебника, да се опитате да ги накарате да анализират, да мислят, да свързват. Учебникът не трябва да бъде единственият и основен източник на информация за учениците”,  каза министър Вълчев.

Днес министър Вълчев ще посети и Банско, където също е предвидено посещение на училища и среща с общинското ръководство и директори. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *