Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Училищен автобус поискаха от министъра на образованието педагозите от Професионалната разложка гимназия, той обеща пари накуп или поетапно

Училищен автобус поискаха от министъра на образованието Красимир Вълчев при посещението му в Професионална разложка гимназия „Никола Стойчев“ вчера.

Министърът разгледа материалната база и се срещна с директора Васка Пенева и учителския колектив. Той се запозна отблизо с проблемите на училището, един от които е липсата на училищен автобус, който да превозва децата от съответното населено място до школото, както и за провеждане на практическите занятия, които най-често са по хотелите в района. По думите на  директора броят на пътуващите ученици е над 140. Цифрата озадачи министъра и той пое ангажимент в най-кратки срокове да осигури автобус за нуждите на учебното заведение.

Министър Велчев посети и специализираните кабинети по практика – готварство и сервиране, където по време на визитата му се провеждаха и редовни часове. Той даде добра оценка за гимназията, като я определи като добре работеща професионална гимназия, предлагаща специалности в съответствие с потребностите на местната икономика.

„Училището тук е в пряка връзка с пазара на труда. От следващата учебна година ще има дуална форма на обучение в областта на туризма, кадрите ще се реализират в местната икономика, така че мога да кажа, че  тази гимназия е пример за добре работеща професионална гимназия със специалности,  съответстващи на потребностите на местната икономика. Това, което беше поставено като проблем, е липсата на автобус. Ще има възможност да се отпуснат средства за закупуването му и ще преценим поетапно или изцяло ще стане това. Специално тук през предходните годините са отпуснати по-малко средства,  отколкото в други училища, така че това ще го имам предвид и се надявам, че ще можем да намерим средства”, каза министър Велчев и допълни, че е имал възможността да се запознае със специалностите, които се предлагат и в другите гимназии и те са в правилна посока, отговарящи на нуждите на местната икономика.

По време на  посещението му в РПГ присъстваха още началникът на РУО Ивайло Златанов, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев, зам. кметът Венцислав Гърменов, началникът на отдел „Образование“ Нина Кисова и депутатът Емил Тончев.

По късно в тържествената зала на НЧ „15 септември 1903-1909 г.” “ министър Велчев се срещна и с директори и учители от другите учебни заведения в общината. Той ги запозна с идеите на ведомството за подобряване на образованието в България,  проектите, по които ще работи и в които ще могат да се включат, възможностите за финансиране и много други. Министърът апелира към промяна методите и начините на обучение в посока мотивация на учениците и мотивиране на интереса им.

„Образованието да бъде ориентирано не само към знания, но и към умения, учителите да имате по-голяма свобода, така че да се чувствате свободни и по-насърчени да провокирате интереса на учене на децата с различни  иновативни подходи и да не се чувствате толкова задължени да следвате тематичното разпределение в учебника, да се опитате да ги накарате да анализират, да мислят, да свързват. Учебникът не трябва да бъде единственият и основен източник на информация за учениците”,  каза министър Вълчев.

Днес министър Вълчев ще посети и Банско, където също е предвидено посещение на училища и среща с общинското ръководство и директори. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *