Училището в Поленица остава, приема ученици в слети и маломерни паралелки

И тази година началното училище „Св. св. Кирил и Методий” в санданското село Поленица ще отвори врати за 44-мата си ученици от 1 до 5 клас, след като на редовното си заседание общинските съветници дадоха „зелена светлина” да бъдат сформирани слети и маломерни паралелки и се дофинансират от общинския бюджет с 20 процента разходите за един ученик, които са в размер на 1604 лева.

Слети и маломерни паралелки за новата учебна 2018/2019 година ще има и в основните училища в града и училищата в селата Склаве, Катунци и Дамяница. Освен това маломерни паралелки ще има и в Спортното училище „П.К. Яворов” и Техническата професионална гимназия в Сандански.

Както „Струма” писа, преди два месеца родителите на първокласници пред местните парламентаристи заявиха, че няма да пуснат децата си да се обучават в сградата на училището в Поленица, която е строена преди век. Съветниците оставиха училището да е действащо, след като на две поредни редовни заседания не гласуваха за закриването му. И така училището и тази учебна година ще отвори врати за учениците от 1 до 5 клас, като там от 44-те деца 25 са ромчета от Сандански.

С мнозинство съветниците дадоха право да се направи изменение на плана в квартал 25, по плана на с. Поленица, който попада в общ имот с публична общинската собственост, заведен в архивите като собственост на началното училище „Св. св. Кирил и Методий”. Искането за изготвяне на нов подробен устройствен план е постъпило от Теменужка Ангелова и тя получи право да изготви нов план за два имота, като първият е с площ от 1.350 кв. метра, а другият – 776 кв.м. С това даване на съгласие имотът от 12 декара публична общинска собственост, заведен в архивите като собственост  на началното училище, става 10 декара.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *