Училището ще плаща 10 дни отпуск на педагог с ковид след болничния

Десетте допълнителни дни отпуск, които трябва да получат преболедувалите ковид учители, ще се плащат от бюджета на училищата,  а не с допълнително финансиране от държавата.

Това изискване разбуни директорите, според които нито има пари за такава мярка в делегираните бюджети, нито толкова заместници, нито правно основание да издадат подобни заповеди.

До трудната ситуация се стига след решението от миналата седмица на Отраслов съвет. На него експерти от МОН, синдикатите и двете браншови организации на школските директори се договориха за допълнителен отпуск от 10 дни за учители, които са били на домашно или болнично лечение с диагноза коронавирус.

В последствие до началниците на Регионалните управления на образованието и директорите е пратено писмо от министър Красимир Вълчев. В него той обяснява, че предвид динамиката на извънредната ситуация  и ненамаляващия риск от заразяване, е наложително да се гарантират максимално безопасни условия на труд. „Пред всички нас стои нелеката задача да се грижим и пазим живота и здравето не само на децата и учениците, но и на работещите в образователните институции. Осъзнавайки тежестта на тази задача и факта, че капиталът на една нация са хората, които я създават – учителите, грижата за опазването на живота и здравето им е приоритет“, гласи писмото.

В тази връзка министърът съобщава, че директорите следва да осигурят 10 дни платен годишен отпуск извън договореното в Колективния трудов договор, като това стане за сметка на образователната институция и непосредствено след ползвания болничен за лечение от ковид. Така на практика всеки преподавател или непедагогически специалист в системата има право след изтичане на болничния да отсъства още 10 дни, като получи за тях пълното си възнаграждение от бюджета на школото. В писмото се указва заместници за този период да се търсят от банката с кадри на РУО и по националната програма „Без свободен час“.

Вмененото задължение, което не е подплатено с допълнителен финансов ресурс, доведе до смут сред директорите. Те изчисляват, че 10 дни отпуск прави още пълни 2 седмици отсъствие на учителя, който до момента е бил в болничен. Това изисква плащане на около 700-800 лева на човек, а при педагози с повече стаж – и по-големи суми. В същото време школото трябва да плати и на заместник за същия период, а няма гаранция и дали въобще ще намери такъв учител. А на места се стига до ситуация, в която едновременно се търсят по над 10. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *