Учителите Н. Куколев и А. Сейменска от Благоевград с тапии за хаджии след 1 седмица обучение в Йерусалим

Учителите по история Антоанета Сейменска от Езиковата гимназия и Николай Куколев от Националната хуманитарна гимназия в Благоевград станаха хаджии. Двамата се върнаха със специалните удостоверения, че са били на Божи гроб и могат да носят титлата след едноседмично обучение в Йерусалим по междуправителствена спогодба между България и Израел за педагози.
“Бяхме 23-ма души от цялата страна, обучението бе в центъра “Яд вашем”, който се занимава с изследвания и опазване на жертвите от Холокоста”, обясни Н. Куколев, който е и бивш зам. областен управител на Пиринско. Той разказа как с подобни обучения на ученици, военни, хора от различни държави се пази паметта за събитията през Втората световна война. “Има цяла гора, в която всяко дърво е посветено на човек, подпомогнал спасяването на евреите”, впечатлен е историкът.
Цялата група български учители станали хаджии на специално организирана за целта обиколка на стария град, където на самия Божи гроб е църквата “Възкресение Христово”. “Тя е разделена на 8 части, които се обслужват от всички течения на християнството. Доказателството, че си бил там, е сертификатът, който се издава или от кметството, или от гръцката патриаршия за нас, източноправославните”, обясни Н. Куколев.
От престоя си в Йерусалим освен чисто професионално от семинарното обучение той останал истински впечатлен от срещите и разговорите с български евреи, изселници отпреди много години и успешно реализирани в Израел. “Сред тях имаше 91-годишен мъж, оцелял, като успял да напусне България през 1943 г. Тогава е бил 12-13-годишен, но говореше отличен български и през цялото време стоя прав”, искрено се изненадал учителят в НХГ. Трогнали го няколко случайни срещи на улицата с български евреи изселници, които, като чували българската реч, се умилявали и спирали разчувствани сънародниците.
“Може би евреите са хората, които най-силно ни уважават като нация и знаят всичко за нас – впечатлен е още Куколев. – Всички се отнасят с много добро чувство заради факта, че не сме разрешили депортация на евреите си, и дали за това, или по друга причина, но навсякъде в ресторантите и магазините нашенското бяло сирене се презентира като “българско бяло сирене”, а не както в повечето страни го представят като гръцко”, разкри историкът.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. ДП

    В нашите училища наистина твърде малко се учи за зверствата на националсоциалистите на Хитлер и за целенасоченото и масово избиване на евреи през Втората световна война – Холокоста. Малко се учи и тоталното насилие на комунистите в Източна Европа. И всичко това има един опасен резултат: доста млади българи се увличат по нацистката идеология и Хитлер, а други продължават да мислят за социализма у нас като нещо позитивно и прогресивно. Безотговорността на управляващите и липсата на смислени действия за ограничаване на тази тенденция скоро може да ни накара да берем горчиви плодове.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *