Учителите от благоевградското IX ОУ запретнаха ръкави и сами боядисаха класните стаи и коридорите

Директорката В. Величкова: Ние сме училището с най-малкия бюджет, но тъй като не ни включват в никакви общински програми за ремонти, заделихме 20 000 лв. от собствените си средства

Учителите от благоевградското IX ОУ „П.К. Яворов“ запретнаха ръкави и сами боядисаха класните стаи и коридорите на училището. Въоръжени с четки и мечета, бригадата педагози с много търпение, старание и любов  реновират помещенията и пространствата, за ги превърнат в по-приветливи и уютни за учениците. Така например цокълът на коридора на втория етаж впечатлява с изобразените по него различни геометрични фигури с бял цвят на син фон.Учителите собственоръчно са боядисали дори и таваните и стените, и са лакирали пода, като единствено не са могли сами да изциклят паркета и са извикали майстор.

„Боядисваме цяло лято, идвахме дори и по време на отпуските. Доброволно се заехме с тази работа, защото искаме да преобразим, разхубавим и обновим училището“, споделиха учители, които с прецизността на истински професионалисти отсичаха с четките всяко ъгълче и нанасяха боята.

Преподаватели разказаха, че първоначално са се допитали за ремонта до майстори. Те обаче ги оферирали с космически цени – от порядъка на 6 лв. за кв. метър. От сдружения и сплотен колектив решили, че вместо да дават хиляди левове на фирма, могат и сами да боядисат, и се захванали за работа. „Другото нещо е, че майсторите ще си „оставят ръцете“ и трябва пак да ходим след тях, а така като си го правим ние, всички се стараем и става много по-хубаво”, сподели директорът на IX ОУ Василка Величкова. Тя разкри, че наред с освежаването и разкрасяването в някои от помещенията е поставен и нов ламинат. Също така ще бъдат сменени столовете, чиновете по всички класни стаи, предстои и да бъдат закупени таблети за първокласниците, като всички дейности се реализират със средства от училищния бюджет.

„Това, което бих искала да кажа, е, че ние сме училището с най-малкия бюджет, но понеже общината не ни включва в никакви програми за ремонти и не получаваме общински средства за това, правим всичко за наша сметка”, изтъкна В. Величкова и изчисли, че всичко по ремонта, в това число и наложителната подмяна на старите столчета и бюра на учениците с нови, струва на училище към 20 000 лв.

И докато учителите боядисват и се трудят в името на това IX ОУ да стане едно по-хубаво място за учениците, по-голяма част от първокласници „имаха час“ в една от стаите на първия етаж. Както „Струма“ писа, през месец юли се проведе първият етап от лятното училище за бъдещите ученици на IX ОУ. Тогава децата ходиха в парк Бачиново, зоологическата градина, на басейн, учиха, спортуваха и се забавляваха заедно. Сега, по време на втория етап, се подготвят за училище и се адаптират за учебната дейност и процес. Като част от заниманията, учейки се да моделират с природни материали, първокласниците бяха изработили оригинални морски аквариуми с истински миди и рибки от нишесте и лепило. Техните прекрасни творби ще бъдат подредени в изложба на 16.09. /първият учебен ден/.

„На децата им е много интересно и забавно. Посещават с голямо желание лятното училище и се подготвяме за предстоящата учебна година. Очакваме с нетърпение първия учебен ден“, сподели класният ръководител на първолаците Юлия Даракчиева.

Освен с обновените стаи, коридори и паралелка с 19 ученици в 1 клас, в IX ОУ ще посрещнат учебна година с две нови попълнения в колектива. На мястото на титуляря по английски език, който е в отпуск по майчинство, е назначена нова учителка. За позицията е имало 10 кандидати, а от ръководството са решили да дадат шанс на млад учител, който е с малък стаж, основно в частни школи. Наред с това за пръв път е разкрит и щат за портиер и училището вече ще има жива охрана. Любопитното е и че двамата новоназначени живеят в района на училището – в квартал „Ален мак“.

„Искаме да осигурим работни места за хората от квартала и живеещите в „Ален мак“ да припознаят IX ОУ като свое“, коментира директорката В. Величкова, категорична, че тя и целият колектив няма да се откажат и ще продължат се борят за развитието и просперитета на училището в квартал „Ален мак“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *