Учителите от VIII СУ превърнаха училищния двор в истинско райско кътче за учениците с 20 занимателни игри

Учители от благоевградското VIII СУ „Арсени Костенцев“ превърнаха училищния двор в истинско райско кътче за учениците. По собствена инциатива и с одобрението на училищното ръководство те обособиха специални кътове, където децата да играят, да се забавляват и едновременно с това да учат. Педагозите сами изобразиха над 20 занимателни игри с образователни елементи върху плочките и изрисуваха пространството по изключително интересен и забавен  начин. Така под мотото „Учение и игра ръка за ръка“, измислено от главния учител Юлия Ингилизова, 117-те първолаци на училището, а и всички ученици от начален етап могат да учат цифрите, българската и английската азбука, различни геометрични фигури, докато преминават през лабиринти, „препятствия“, скачат и се катерят.

„Разгледахме сайтове на различни образователни институции, работещи по метода Монтесори /б.р. чийто основен принцип е, че детето трябва да бъде активен участник в собственото си образование/. След това всеки от колегите даваше идеи, предложения и накрая пристъпихме към реализация на идеята”, разказа учителката по изобразително изкуство Димитрина Гошева, която с колежката си по този предмет Мариела Тренчева вчера очертаваха контурите на игрите под формата на жабки, калинки… а останалите учители запълваха елементите с боя.

Любопитното е, че самите игри, обособени в три къта на двора, следват определена последователност. Те не само ще насърчават двигателната активност на подрастващите, но и ще им предоставят възможност да затвърдят знанията си по математика, български, английски език.

„Факт е, че учениците по-трудно усвояват английската азбука, тъй като първо учат българската. За да им е по-лесно, сме поставили кирилицата и латиницата една до други. Преминавайки през една от игрите, децата ще изпълняват различни указания на английски език като: наляво, надясно, плесни с ръце, подскочи, завърти се като планета. Така всъщност учениците ще се забавляват, играят, ще учат нови думи, ще упражняват и затвърждават научените”, разказа за поредната иновация в VIII СУ, което е първото в община Благоевград иновативно училище, старши учителят по английски език Валентина Стефанова.

Директорът на VIII СУ Сергей Биров сподели, че идеята на игрите, а и на прилаганите иновации е да превърнат училището в едно по-привлекателно място за учениците. Следвайки заложената си 4-годишна програма за иновации, от VIII СУ са сключили договор с Първо ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев, което е сред първите две иновативни училища в областта. Така двете образователни институции ще си сътрудничат, ще обменят идеи и добри практики. Освен това учителите от благоевградското училище ще споделят своя опит и знания в областта на иновациите с колегите си от XI ОУ „Елин Пелин“ в Перник.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *