HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Учителите прекъснаха отпуските си, за една седмица трябва да изчетат и оценят рекорден брой 220 проекта на нови учебници за 2, 6 и 8 клас

Рекорден брой от 220 проекта на новите учебници за 2, 6 и 8 клас, по които учениците ще учат от предстоящата учебна година, трябва да изчетат и оценят за една седмица учителите. След като огромното количество проекти получиха от МОН обща оценка, че съответстват на държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, сега педагозите трябва да кажат дали те са пригодни за прилагане в училище. Затова вчера учителите прекъснаха отпуските си и започнаха трескаво да четат, като има срок до 7 август /точно седем работни дни/ да изчетат всички комплекти.
“Учебниците пристигнаха. Създали сме необходимата организация и сме определили екип от 12 учители, които да оценяват проектите. В момента се регистрираме в системата”, коментира директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, който вчера рано сутринта бе на работното си място, а учителите разпределяха учебниците. Те споделиха, че вече са се запознали с предлаганите електронни варианти на някои от издателствата и ще успеят да се вместят в поставените им срокове.
“Хубавото е, че има учебници по даден предмет с едно и също съдържание и в пълноцветен и в черно-бял формат. Съответно вторият вариант учебници са с по-ниска цена, по-достъпни за ученици от социално слаби семейства”, поясни А. Драгоев.
“На крак” е и екипът от 35 учители в Езиковата гимназия начело с директора Тинка Попова, тъй като ръководителите на учебните заведения също участват в оценяването на учебниците по преподавания от тях предмет. Наред с 4-те проекта на учебници за 8 клас по география, 3 по информатика, 8 по български език, 10 по литература, 4 по история, 6 по информационни технологии, 5 по музика, 8 по химия, 6 по физика, 5 по биология и 8 по математика в ЕГ – Благоевград трябва да оценяват и учебници и помагала за различните нива от общоевропейската езикова рамка по чуждоезиково обучение на държавния образователен стандарт.
За достигане на ниво В 1.1 и ниво А2 съответстват 24 проекта на учебници и помагала по английски език, испански език, италиански език, немски език, руски език и френски език на 9 издателства, а за ниво А2 от ОЕЕР обща оценка за съответствие са получили 14 проекта, внесени от 10 издателства.
Най-натоварено се очаква да бъде на учителите от средните училища, които освен за 8 клас трябва да оценят и 54 проекта на учебници и учебни помагала за втори клас и 85 за шести клас. С процедурата е ангажиран почти целият педагогически състав на благоевградското 8-о СУ “Арсени Костенцев” – всичките 34 учители от начален етап и 16 от прогимназиален. Директорът на училището Сергей Биров коментира, че е създадена цялостна организация по оценяване пригодността на учебниците.
Трескаво оживление, необичайно за неучебен ден, цареше вчера и в 5-о СУ “Георги Измирлиев”. Там екипът от 31 учители, в това число и директорът Мария Тричкова, са разделени на две групи. Едната оценява учебниците за 2 клас, а другата – за 6 и 8 клас. “Специално за 8 клас мога да кажа, че произведения от старогръцката, старобългарската литература и от Ренесанса – като “Дон Кихот”, “Декамерон”, “Хамлет”, които досега се учеха в 10 и 9 клас, сега с новата учебна програма са свалени в 8 клас. Учебното съдържание по български език пък до голяма степен преповтаря изучаваното в 7 клас – сложно изречение, залог, вид на глагола…”, коментира Мария Тричкова, която е дългогодишен учител по БЕЛ и участва в оценяването на новите учебници по литература и български език за осмокласниците.
Като “манджа с грозде” определиха учители новата учебна програма по философия за 8 клас, както и изготвените 6 проекта на учебници по този предмет. Педагози разясниха, че досега философията не се е учила в 8 клас, а новите учебници са невероятен микс от изучаваното по философия в 10 клас и по психология в 9 клас. Според МОН основната цел на обучението по философия в 8 клас е да подпомогне личностното развитие и себепознание на учениците чрез развиване на умения за самостоятелно, критично и творческо мислене. Така осмокласниците ще формират личната си идентичност като основна екзистенциална задача на младите хора в тази възраст чрез запознаване с възможностите на философското познание за осмисляне на всекидневния опит; изучаване и прилагане на психологически модели за себепознание и развитие.
Сериозен “трус” има в учебната програма по математика. За “добре дошли” в 8 клас учениците ще бъдат посрещнати с чисто нов раздел – “Основни комбинаторни понятия”, който досега се е учил в 10 клас. След началния предговор още в началото на учебната година осмокласниците ще учат събиране и умножаване на възможности, пермутации, вариации, комбинации…
“Да, още преди да видим учебниците, бяхме наясно с новите учебни програми. Те бяха качени за обществено обсъждане на страницата на МОН. Можеше да даваме предложения и коментари, проблемът е, че никой не се вслуша в тях”, заявиха учители.
В потвърждение на това дългогодишен учител от история сподели неотдавна, че е изпратил до МОН редица предложения за новите учебни програми по история. Участвал и във всевъзможни форуми и обсъждания. Експертите от министерството оценили идеите и предложенията му като много добри и рационални, но били категорични, че не могат да ги вземат под внимание, тъй като програмите са готови и не може да ги “разбутват”.
И тъй като Министерството на образованието непрекъснато тръби как новите програми ще олекотят материала и учебното съдържание, учители констатираха вчера, че черно-белите учебници са по-леки на тегло от пълноцветните. “Сигурно МОН има точно това предвид под олекотяване – едни учебници са по-леки от други”, пошегуваха се учители.
По повод огромния брой проекти учителите в Благоевград бяха категорични, че просветното министерство трябва да стесни “фунията отгоре” и да пуска по-малко варианти на учебници надолу по веригата.
“Какво да кажем? Цари един безсмислен труд. След като МОН е одобрило тези учебници и ние трябва да кажем “да”, не знаем за какво изобщо е цялата тази галимация около оценяването”, признаха учители. Те прогнозираха, че както и миналата година при процедурата за учебниците в 1 и 5 клас, така и сега предложените проекти масово ще бъдат оценени като пригодни /още повече че ако учител напише за някой учебник “неприложим”, трябва да посочи и мотивите си за това/ и вече на следващия етап ще решат по кой учебник да преподават.
А иначе вчерашният ваканционно-работен ден далеч не бе спокоен. Още сутринта сървърът на МОН блокира. “Не можем да влезем в системата, а днес имаме срок да подадем информация и да качим протоколите с постъпилите проекти на учебници”, ядосваха се директори, а страницата на МОН бе залята с въпроси.
От там поясниха, че причината за срива е натовареността на системата заради множеството потребители. “По-добре да изчакате малко и да работите по-късно, когато системата ще е разтоварена от множеството потребители, работещи по едно и също време”, бе съветът на министерството.
Според графика за организиране и провеждане на дейностите по процедурите за оценяване и одобряване на учебници до 8 август директорите трябва да подават информация за оценките до РУО. На следващия ден регионалните управления трябва да изпратят обобщената информация до МОН.
До 16 август министърът на образованието трябва да одобри или не внесените проекти. До 21 август учителите трябва да изберат конкретния учебник, по който ще преподават, и от 25 август да започне отпечатването и разпространението на новите учебници.
Големият въпрос, който вълнува цялата образователна гилдия и хиляди родители, е дали новите учебници ще бъдат готови навреме. Припомняме, че през миналата учебна 2016/2017 г. влязоха в сила новите учебни програми за 1 и 5 клас, но единственият нов учебник бе по история за 5 клас. Първокласниците усвояваха “подобренията на образователната реформа” – азбуката по нов начин, събиране и изваждане на цели числа до 100 вместо до 20 по старите учебници.
“Ако министерството допусне това пак да се случи – нова програма без учебници, ще е престъпление спрямо децата”, категорични са учители.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *