Учители във Франция на протест след самоубийството на тяхна колежка

Хиляди френски учители излязоха на протест в четвъртък в знак на солидарност с директор, който се самоуби във фоайето на училището си миналия месец, след като се оплака в писмо от претоварване на работата, оставяща я “изтощена”, предаде БГНЕС.

Кристин Ренон отне живота си миналия месец. Трагедията шокира учители, ученици и родители в Париж.

“Всички можем да се разпознаем в писмото. Условията ни за работа са ужасни. Всеки би могъл да направи това, което направи тя”, каза учителката Изабел на протеста пред централата на образованието за региона Сена-Сен-Дени в северния Париж.

 „Аз съм Кристин Ренон“, гласеше надписът на плаката на Изабел, заимствайки идеята на лозунга „Je suis Charlie“ (Аз съм Шарли), приет по целия свят след джихадистката атака срещу френското сатирично списание „Шарли Ебдо“ през 2015 г.

Друг протестиращ носеше картонена табела с надпис: „Оставете ни да преподаваме“.

Служител в училището в Пантин намери тялото на 58-годишната Ренон във фоайето на 23 септември.

Два дни по-рано Ренон беше написала писмо, адресирано до около 30 колеги, в което тя се оплаква от натрупването на „отнемащи време задачи“ и подробно описва „изтощението си“. Протестите в четвъртък бяха организирани, за да съвпаднат с погребението на Ренон. Около половината училища в департамента Сена-Сен-Дени бяха затворени. Няколкостотин учители маршируваха пред отдела за образование в град Лил. В Лион няколко десетки учители запазиха минута мълчание.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *