Учители и директори в Благоевград се обявиха „за” предложения нов график на ваканциите: Така няма да се накъсват учебните дни и учениците да се самоосвобождават от училище

Директори и учители в Благоевград се обявиха „за” предложения нов график на ваканциите. Миналата седмица на работна среща от Съюза на работодателите в народната просвета отправиха предложение до МОН да бъдат променени датите на предстоящата пролетна ваканция. Искането е вместо учителите и учениците /с изключение на 12 клас/ да почиват от 3 до 11 април, както е утвърдено преди началото на учебната година, ваканциите да са две – от 18 до 21 март и от 29 април до 9 май.

Мотивите им за промяната са продиктувани от изключително силната натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и обучение в електронна среда. Не без значение е фактът, че при настоящото „хибридно” обучение от четвъртък /4 март/ на училище се връщат учениците от 6, 9 и 12 клас. Така всъщност до 17 март всички випуски от прогимназиален и гимназиален етап ще са се изредили да учат присъствено и онлайн или ще е осъществен един пълен цикъл на ротацията.

Сред мотивите за нов график са и че по този начин – с редуване на концентрирано учене и ваканция, ще се създаде нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7 и 12 клас, а също така ще се съчетаят великденските и майските празници.

С обявяването на предложението се появиха и много критики и коментари, че графикът не може да се променя насред учебната година, още повече че учители и родители, знаейки предварително кога ще почиват, са си направили планове, резервации…

Репортер на „Струма” провери какво е мнението на учители и директори в Благоевград по казуса с ваканцията.

„Не съм забелязала да има брожения и недоволство сред колегите”, коментира директорът на V СУ Мария Тричкова и допълни, че самата тя одобрява идеята, най-вече заради това, че няма да има прекъсвания и накъсвания на самия учебен процес. Бързите изчисления по календара, които направи директорката, показаха, че всъщност като се изключат почивните дни и официалните празници, ваканцията по настоящия утвърден график е от 5 учебни дни, а по предложения нов – от 6 дни, или учениците няма да загубят нищо като часове по предмети и подготовка.

А иначе с включването на неучебните дни почивката ще е общо 14 дни, при 8 заложени при стария вариант. Най-съществената разлика е, че в седмицата от 3 до 7 май има два почивни дни /3 май – Великден, и 6 май – Гергьовден/, така учениците, ако не се приеме предложението, ще са на училище разпокъсано – във вторник и сряда /4 и 5 май/ и след това в петък /7 май/. Това, както посочи директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов, ще създаде неудобство на пътуващите ученици от областта. Той прогнозира, че най-вероятно някои гимназисти ще се самоосвободят във въпросната седмица с 3 учебни дни, затова подкрепи предложението ваканцията да е до 9 май.

Че с оглед на динамичната обстановка и покачващия се брой на заболели учителите имат нужда от „глътка въздух” след ротацията, коментира зам. директорът на VІІІ СУ Рая Барбулска, която също намира за удачно ваканцията да се раздели на две и да започне от 18 март, когато със събота и неделя ще съберат 4 дни за почивка.

„Ако ситуацията и обстоятелствата налагат, могат да се правят промени по всяко време”, отговори на критиките, че предложението за корекциите се прави насред учебната година, директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев, който е и общински председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той се аргументира, че дори в момента при редуването на присъственото и онлайн обучение се правят промени в седмичното разписание, за да се стиковат нещата, а и за да могат един ден седмично учениците от 11 и 12 клас да имат практически занятия „на живо” в училище.

„Подкрепям предложението. Така всъщност вместо през април учениците ще почиват през май. В седмицата от 10 май ще има време да проведем педагогически съвет, на 14 май да изпратим абитуриентите, когато е и техният последен учебен ден, и след това ще останат още две седмици да се подготвят за предстоящите държавни зрелостни изпити”, изтъкна Антон Драгоев.

Учители също споделиха, че намират новия график за по-удачен, защото със сливането на празниците и ваканцията ще се оптимизира учебният процес. „Едва ли много колеги са си направили резервации за почивки. Най-вероятно са единици, още повече че доскоро всичко беше затворено, а и в тези динамични времена трудно могат да се правят такива планове”, коментираха педагози.

Междувременно вчера /2 март/ образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че решението дали ще има нов график на ваканциите ще бъде взето до края на седмицата

„Има аргументи „за” и „против” промяната. Тези, които подкрепят разделянето на пролетната ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат и 5, и 7 май, които сега за учебни, и великденските празници, дава се възможност и за една по-малка ваканция в средата на март. Доводите „против” пък са, че решението се предлага сега и много хора вече са си направили планове и не всички ще могат да ги променят. „Дори и да не могат да ги променят, родителите могат да заявят до 10 дни отсъствия на децата си”, посочи министър Вълчев.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *