HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ИНВЕСТИЦИЯ В ЮГОЗАПАДА! Софиянец вдига фабрика за лешниково масло

Софиянец вдига фабрика в полуобезлюдено село в пернишката община Земен – в с. Враня сега живеят само 54 души, предимно в пенсионна възраст, които са разпръснати в 22-те махали на селото и разполагат само с 1 смесен магазин.
Тук фирма „Уест агро груп“ ЕООД на Xpиcтo Бoянoв Бeнoв смята да произвежда масло от лешници. За целта планира да изгради нова сграда на вече купен терен до селото, в която ще се приемат лешниците, ще се чупят черупките, следва смилане на ядките, пресоване, механично утаяване и филтриране.
Фиpмaтa ce зaнимaвa c пpoизвoдcтвo и пpepaбoтĸa нa биo eтepични мacлa и биo зeмeдeлcĸи пpoдyĸти, а насочеността й към лешниковото масло е стратегическо запълване на съществуваща ниша – в България има само един производител на такова масло в Добрич, който го предлага срещу 20 лв. литъра. В същото време търсенето е голямо, защото маслото масово се използва в козметиката, ароматерапията и спа процедурите.
Самото село е доста привлекателно, защото се намира на по-малко от 10 км от яз. „Пчелина“, Земенския манастир и две древни крепости. Преди време крепостите дори го вкараха в полицейския бюлетин, след като антимафиоти откриха в двора на селския кмет 103 монети, 5 древни пръстена и 83 други антики. Те са извадени от стара крепост край селището, а в къщата му полицаите се натъкнаха и на 50 г тротил и 3 бойни патрона.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *