Фабрика за шоколад в сатовчанското с. Осина прави бизнес дама със солидно портфолио и спечелени поръчки за 5,4 млн. лв.

Столична фирма с адрес на управление в с. Вълкосел, община Сатовча, е решила да подслади сериозно живота на жителите на село Осина, строейки тук фабрика за производство на шоколадови изделия. „Ес Ти Къмпани” ЕООД с едноличен собственик на капитала Станислав Ангелов Цветанов и управител Силвина Цветанова ще произвеждат сладкото изкушение в нова производствена сграда със застроена площ от 517 кв.м. Фабриката – първа по рода си в Благоевградска област, ще работи с готов шоколад, от който ще се изливат бонбони и шоколадови фигурки.

Предвид чистотата на производството, няма да се налага фирмата да влиза в тромави процедури за доказване, че няма да навреди на околната среда, забавянето обаче може да дойде от Министерството на околната среда и водите заради необходимостта фабриката да се включи във водоизточника на съседната къща за гости. Тя бе построена преди 2 години по договор на Ема Синанова с ДФЗ за над 300 000 лв. в местността Голямото блато. Тъй като Синанова е титуляр на разрешителното за водоползване, необходимо е шоколадовите инвеститори да започнат процедура по изменение на разрешителното за водовземане, която може да им отнеме месеци.

Бюрократичната спънка обаче едва ли ще затрудни особено управителката Силвина Цветанова, която е доста пробивна и до момента е спечелила обществени поръчки за 5 387 408,33 лв. чрез многото фирми, в които има участие. Най-печелившата от фирмите й е „Си Консулт 2” ЕООД, която само от 1 обществена поръчка докара на собственичката си 5 млн. лв., а най-известната фирма е „Нова книжна фабрика ЕООД”, която рециклира в София хартия.

Шоколадовата фабрика ще е истинско спасение за жителите на с. Осина и съседите им от околните села заради огромната безработица в този край. В Осина живеят около 630 души, от които мъжете могат да работят само в цеха за авточасти, а жените – в шивашкия цех. На новите инвеститори осинци се надяват да им помогнат за решаване и на другия голям проблем – двете свлачища, едното от които застрашава няколко от крайните къщи на селото, а другото виси над единствения път, водещ до него. От 5 г. намирането на близо 900 000 лв. за укрепването им е основна битка на местния кмет Славчо Хаджиев, но до момента пари не са намерени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *