Файтерите от Петрич дебютират с 4 от 4 медала в новия стил кудо

С 1 златен и 3 сребърни медала ознаменува дебютното си участие в националния шампионат по кудо петричкият СК “Го До”. Надпреварата, която бе и пресявка за националния отбор, се проведе в Харманли. Среща си дадоха 80 състезатели от 10 родни клуба, а всеки от четиримата възпитаници на наставника Славей Христов се качи на почетната стълбичка. Титлата спечели Георги Атанасов при юношите младша възраст. На шампиона му бяха достатъчни 7 секунди на финала, за да откаже съперника си, постигайки най-бързия нокатут на първенството. Втори се класираха Валентин Шуманов при мъжете, Любен Сандов и Юлиян Димов в сегмента 10-11 г.

“Дълги години обмисляхме да се включим в стил, по-близък до директния бой, какъвто е кудо. Той представлява микс от киокошин карате, муайтай и джудо. В дебюта си ние неочаквано направихме много добро впечатление на всички. Оттук нататък  възнамеряваме да се наредим сред фаворитите в този труден и много мъжки стил. В края на юни заминаваме за Сопот, където ще се състои следващото републиканско първенство. В началото на юли пък ни предстои международен лагер по киокошин край морето, където момчетата ще попият от първо лице от майсторството на шихан Дейвид Питхол, който е със 7-ми дан, и световната шампионка от 2019 г. Емма Маркуел. Въпреки че сме зле с финансите, тъй като след дългата пауза се натрупаха доста състезания, се надявам поне 10 бойци от нашия клуб да пратим на този лагер“, заяви треньорът на „Го До“.

Стилът кудо /познат още като дайдо-джуку/ е бойно изкуство, създадено през 1981 г. от Азума Такаши, един от приближените ученици на бащата на киокошинкай карате. Цели 12 г. този стил не напуска Япония, едва след 1993 г. неговото разпространение тръгва по света, за да достигне преди няколко месеца и в южния град.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *