Фамилията на животновъда от Логодаж Васил Иванов нае за 10 г. 22 дка общинска земя да сее люцерна

Три общински ниви в землището на благоевградското село Селище нае за 10 г. животновъдът от съседното село Логодаж Васил Иванов. Той и снаха му Радостина наддаваха за земята на търг в общината вчера, на който се търсеха дългосрочни наематели на 24 поземлени общински имота. Наддаването на практика бе символично и Иванов вдигна началната цена на трите имота общо с 1,14 лв., което провокира общинския съветник Вл. Елезов, член на тръжната комисия, да възкликне емоционално: „Зверска конкуренция!“.

„Няма хора, на които им се занимава със земеделие и животновъдство, това е проблемът“, отговори на репликата Васил Иванов, а Елезов го потвърди със спомени отпреди няколко години, когато на търговете за отдаване на общинска земя нямало нито един кандидат да я наеме.

„В Логодаж сме само нашето семейство и двама братя, няма други“, поясни животновъдът. Трите ниви, които нае В. Иванов, са с обща площ 21 694 кв.м, за тях на година ще плаща по 478,90 лв. наем без ДДС. „Ще ги сеем с люцерна за животните“, обясни той и допълни: „Досега ги ползвахме като бели петна за ниви. Не участваме в европейски програми и разчитаме само на държавните субсидии на глава животно, ако не са те, няма да можем да ги изхраним. Имаме 250 овце и 20 говеда“.

Иванов разказа, че семейството му се занимава с животновъдство вече 10 г. Преди това дядо му е гледал животни, сега синът му Кристиян поема щафетата. Нивите са на граничната зона между селата Селище и Логодаж. Също в землището на с. Селище, но в местността Кайсиите, семейството на Добромир Христов ще сади овощна градина на три общински имота с обща площ от 14 586 кв.м. При начална цена общо 320,89 лв. Христов нае нивите за 323 лв. на година без ДДС.

„Синът ми ще се занимава, аз съм негов представител”, обясни мъжът и разкри, че наследникът му сега стартира като земеделец, а идеята му е да засади сливови дръвчета.

Също с минимално наддаване от 20 стотинки над базовата наемна цена, Василена Спасова спечели търга за отдаване под наем на нива от 1513 кв.м в местността Страгата на село Дъбрава. Най- голямото наддаване бе за имот с площ от 2853 кв. м в местността Стара гара в землището на Благоевград, чийто стартов наем бе 47,67 лв. Трима кандидати участваха в търга – Иван Божков, Никола Манов и Кристина Мавродиева, чието семейство има нива в съседство. За да се застрахова, че ще могат да разширят земята, която ползват, дамата предложи над два пъти по-висока цена от конкурентите си и в следващите 10 г. ще плащат за нея по 118 лв. годишно наем на общината.

Също в местността Стара гара нива от 2853 кв.м нае за 10 лв. на година Спас Мавродиев. Началният наем на имота, който е пета категория при неполивни условия, бе 3,56 лв.

Само за 9 общински ниви от обявените на търг 24 се явиха кандидати да ги ползват. Останалите земи отново ще се разиграят след 2 седмици с надежда да се появят желаещи да ги обработват.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *