ФБР арестува бивш морски пехотинец, планирал атентат в Сан Франциско на Коледа

ФБР задържа американец, служил в морската пехота на САЩ и подкрепящ терористичната групировка „Ислямска държава“, който възнамерявал да извърши нападение в Сан Франциско на Рождество Христово, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.

ФБР заяви, че е намерило писмо за мъченичество и няколко огнестрелни оръжия в дома на Евърът Арън Джеймсън, който казал, че искал да извърши терористичен акт в популярен туристически район в Сан Франциско.

Бившият морски пехотинец, работещ като шофьор на камион, е обвинен в опит за оказване на материална подкрепа на чуждестранна терористична организация.

Според документи на ФБР той казал на агент под прикритие, за когото смятал, че е свързан с висшето ръководство на „Ислямска държава“, че иска да извърши нападение на Кей 39 в Сан Франциско, защото мястото било доста оживено.

Джеймсън казал на агента под прикритие, че Рождество Христово е „идеалният ден за извършване на нападението“ и че „не се нуждае от план за бягство, защото е готов да умре“.

Джеймсън публикувал радикални джихадистки коментари в интернет, включително изразявайки подкрепа за терористичното нападение в Ню Йорк на 31 октомври, при което шофьор използва камиона си, за да убие осем души. Джеймсън предложил да използва своя камион, за да подкрепи каузата.

ФБР е започнало разследване в средата на септември, след като е научило, че Джеймсън изразявал поддръжка за публикации в подкрепа на тероризма или „Ислямска държава“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи присъда до 20 години затвор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *