Фермерите в Гърция стягат нов протест, вадят тракторите в петък

От петък фермерите от гръцкия град Кардица изкарват тракторите по площадите за участие в предупредителен протестен митинг, съобщава в. „Вима“. Изданието твърди, че от неделя земеделски синдикалисти от района на Тесалия, Централна Гърция, са започнали съвещания, които се очаква да предопределят решенията им за излизане на протести по автомагистралите, съобщава БНТ.

Окончателното им решение се очаква да бъде взето на 16 януари на събрание на националния комитет, отговарящ за блокадите. Пред в. „Вима“ председателят на федерацията на фермерските сдружения от района на град Лариса Ризос Марудас заявява, че земеделските стопани са в „бойна готовност“ заради насъбралите се проблеми в бранша, които, по думите му, с течение на времето се изостряли и водели към драстично намаляване на доходите на селскостопанските производители и животновъди.

Фермерите в южната съседка имат редица искания. Те настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *