Фермерите надушиха лесна печалба от евросубсидиите! Хиляди декари рапица изместиха пшеницата от земеделската карта в Благоевградско, цената е двойно по-висока – 50-60ст./кг

Рапицата и слънчогледът са новият земеделски хит в община Благоевград, двете култури изместват пшеницата заради по-добрата си рентабилност и по-високата печалба от евросубсидиите. Около 1000 дка рапица и почти толкова слънчоглед отглеждат тази година земеделските стопани и тенденцията през последните години е за увеличение на площите с тези култури. Това са наблюденията на експертите в Общинската служба по земеделие в областния център на Пиринско Исмаил Ниньов и Марио Харизанов, които приемаха заявленията на стопаните за директни плащания на площ за 2018 г. Причините за налагането на новите за общината култури е в по- доброто плащане, което по думи на производителите е два пъти по- високо от това за пшеница и е около 50-60 ст. на кг, като добивът от декар е еднакъв. Най-много площи с рапица има в селата Логодаж, Падеш, Лешко и около Благоевград. Също сравнително нова култура  за община Благоевград е лимецът, с който тази година са засети към 50-60 дка в района на  Благоевград, Българчево и Логодаж. Изкупната цена на лимеца е около левче на килограм, но от него половината отива фира при производството на брашно.

Сред най-мащабните земеделски стопани в община Благоевград са „Електрик гарант Й.Д.“ на Йордан Димитров-Кенеди и брат му Димитър Димитров-Кенеди, чиито обработваеми площи обаче са в района на Радомир и Перник, Йордан Огненски, който работи в Падеш и Лешко, братята Станислав и Димитър Стефанови, чиито ниви са около 700-800 дка в землището на с. Логодаж. Верка Янудова и синът й Ангел Янудов имат около 5000 дка обработваеми земеделски земи в няколко общини – Благоевград, Банско, Разлог и Баня. Сред големите земеделски стопани в община Благоевград са и  СД „Мелниклийски“ и „Калин ИВ“ – на сина на Мелниклийски, които обработват ниви в землищата на Зелен дол и Българчево. Наред с фирмите и ЕТ в община Благоевград има и няколко физически лица с по-мащабни обработваеми площи, около 1000 дка, сред тях са Косте Фукарски с ниви в Габрово, Падеш и Благоевград, Светослав Петкашев и Георги Анастасов, бивш полицай, който обработва  700-800 дка в Селище и Логодаж.

Срокът за попълване на заявленията по кампанията за директни плащания 2018 г. приключи вчера. Плащанията се очаква да стартират през октомври, а дотогава животновъдите и земеделските производители ще се проверяват от експертите в Разплащателна агенция.

„Кампанията мина успешно, в срок, и не се налагаше удължаването й”, информира Исмаил Ниньов. Той напомни, че до 31 юли е срокът за подаване на декларации по чл. 69 и заявления по чл. 70 от ППЗСПЗЗ за ползване и наемане на земеделски площи от собствениците или наемателите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *