Фермерът Петър Пищалов се яви на дело, без да е получил призовка, и обяви: Аз да съм първият, дето ще обесят, така ще се уплашат всички душмани и страната да върви към просперитет

Печално известният покрай историята с изоставените в планината коне фермер Петър Пищалов от Кюстендил показа процесуална дисциплина, явявайки се на делото за намерените умрели от глад негови животни. 40-годишният кюстендилец не бе редовно призован, въпреки това се яви в съдебната зала на Районен съд – Кюстендил, но без адвокат.

„Не знам в какво ме обвиняват, като прочета, ще ви кажа, току-що си взех и обвинителния акт. Имам си адвокат”, сподели Пищалов. „Медиите, ако зависи от вас, аз съм най-черният човек в България. Каквото и да кажа, съдът ще реши. Моето мнение аз го казах и миналата година… едно бесило, бесете ме на площада, да ме видят всички. Да видят, че един злодей на България вече виси на бесилото, другите да се сепнат и тая България да тръгне към добре. Ето, аз да съм първият, дето ще обесят. Така да се уплашат всички душмани и страната ни да върви към просперитет”, заяви фермерът, след като процесът бе отложен.

Районният съд под председателството на съдия Светослав Петров насрочи третото заседание по делото за 13 май. Съдът не даде ход на делото, защото обвиняемият Петър Пищалов не е редовно призован. Първия път Пищалов не беше намерен на постоянния си адрес, което наложи отлагане.

„Петър Пищалов и този път не беше намерен на адреса, но се яви, след като бе уведомен от адвоката си. Заради служебни ангажименти на адвоката на съдебно заседание ход на делото не се даде. За следващото заседание ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица. Делото е в съда и се подхожда максимално бързо, има процесуални срокове, които трябва да бъдат спазени. А освен това всеки един обвиняем трябва да се запознае с обвинителния акт. Дотук няма бавене, не смятам“, заяви прокурор Галина Димитрова.

Фермерът заяви пред съда, че не се признава за виновен.

Случаят с намерените мъртви коне в Осоговската планина бе на дневен ред повече от месец миналата година. Първоначално доброволци, попаднали на умрелите животни, се опасяваха, че от глад и под снега може да са загинали 70 коня. Впоследствие в южния дял на планината бяха открити само няколко трупа. Заради конете на фермера Петър Пищалов се направи масирана проверка на всичките 367 обекта в Кюстендилско, в които се отглеждат 2460 коня. Установиха се нарушения, има и съставени актове. Санкциите варират от 300 до 2000 лева.

Някои от фермерите в района скочиха срещу проверките и недоволстваха, че заради един техен колега се наложило да ги проверяват щателно – животно по животно

В момента прокуратурата предлага Пищалов да бъде освободен от наказателна отговорност и да търпи само административна – до 5000 лева глоба. 

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...Фермерът разговаря с прокурор Галина Димитрова

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *