Фестивалният туризъм се завръща в Благоевград!

Защо фестивалът South West е с вход платен, защо общината възлага организирането му на общинското дружество Art Stage and Fest и време ли е за култура сега – с тези въпроси, които благоевградчани задават, потърсихме Силвия Домозетска – директор „Култура, спорт, туризъм“ в община Благоевград, и Яна Гюрова – управител на общинското дружество Art Stage and Fest

  • Защо община Благоевград възлага на Art Stage and Fest да организира голям музикален фестивал?

Силвия Домозетска: Община Благоевград има сключен договор за изпълнение на поръчка за организиране на голям музикален фестивал още от предишното кметско ръководство. Договорът е сключен по Закона за обществените поръчки. Новият кметски екип на г-н Илко Стоянов имаше две възможности – или да прекрати договора и да плати неустойки по него, или да преговаря със спечелилата фирма и да проведе фестивала. За да не се плащат ненужно немалко пари на вятъра, кметското ръководство избра втория път – да организира фестивал с фирмата по договора. Но и тук се отварят две възможности – да се изплати директно на фирмата изпълнител договорената сума, която е около 400 000 лева и да се организира фестивалът изцяло от тях, или общината също да участва в организирането на фестивала, като при тази съорганизация може да получи голям процент  от приходите на фестивала. Т.е. при втората възможност община Благоевград се явява като съдружник в организирането на фестивала и не просто ще изхарчи общински пари за случването му в Благоевград, но ще успее и да покрие част от тези разходи. За да реализира приходи обаче, е необходимо това да се случи по друг механизъм – чрез търговско дружество, което може да продава билети, да осчетоводява подобен приход. Така община Благоевград си гарантира възвращаемост на част от вложените средства в организирането на един такъв голям музикален форум, какъвто е South West Festival. А в същото време има възможност и чисто концептуално да влияе върху качеството на продукта.

  • Възниква и другият въпрос – защо във време на финансова криза общината иска да печели от култура, при положение че досега тези фестивали са били безплатни за хората?

Силвия Домозетска: Преди да отговоря на този въпрос, бих искала да обърна внимание, че има разлика между култура в чистия й смисъл и култура в смисъл на забавление. Тази разлика трябва да може да се прави, когато се изработва концепция за развитие на културата в по-мащабен и дългосрочен план и се харчат пари за нея. Т.е. всички процеси по формиране на вкус и изграждане на ценности, по налагане на поведенчески модели се преплитат по един много комплексен начин и е добре да правим разлика в какво можем и трябва да инвестираме, без да търсим възвращаемост на финансовите средства, но да има друга добавена стойност и от какво да искаме да печелим, за да можем пък да ползваме средствата за първото. Или с други думи казано, всяко нещо струва друго нещо. Безплатните фестивали не са били безплатни, парите просто са взети от нещо друго и хората са се забавлявали, прекарали са няколко вълнуващи вечери и толкова, но ако ние вземем вход от посетители за едни големи музикални звезди, каквито са Ищар, Горан Брегович, за които по цял свят се заплаща, можем тези пари да ги инвестираме в нещо друго – стимулиране на млади дарования, безплатни събития от друг характер, подобряване на материалнотехническата база за досега на децата до изкуството. А този фестивал, когато е с платен вход, ще доведе и качествена платежоспособна публика от страната и околните държави, това са хора, които ще се хранят тук, ще нощуват тук, ще останат няколко дни в нашия град и да се надяваме ще искат да се върнат. Така че стратегически сме направили разчет кои фестивали да бъдат с платен вход и кои с вход свободен, и искаме да ви уверим, че в културния календар за годината имаме заложени и много безплатни за публиката събития, особено тези, които целят приобщаване на децата към изкуството.

  • Мислите ли, че фестивалът South West ще привлече публика?

Яна Гюрова: Истината е, че през последните години, в резултат на пандемията, а и не само, наблюдаваме застой, включително и когато говорим за културни мероприятия. Хората изпитват остра нужда от това да се върнем към нормалността, към емоцията, и именно това ни мотивира да предложим нещо голямо, различно, запомнящо се. Както много големи компании се грижат за своите служители, за да бъдат ефективни на работното място, чрез различни стимули, така и община Благоевград ще предложи на жителите и гостите си палитра от събития с различен културен характер, а кулминацията на всичко това е South West Festival. Тук говорим за едно наистина голямо събитие, изцяло нов формат, и сме сигурни, че всичко това ще се хареса на многобройната публика, която очакваме. Програмата е изключително богата, представяща букет от стилове, мисля, че ни очаква едно вълнуващо събитие и приключение, което вярвам, че благоевградчани ще очакват всяка следваща година с нетърпение и фестивалът ще се превърне в традиционен.

„Керана и Космонавтите“ ще открият фестивала на 25 юни, а веднага след тях публиката ще чуе и хитовете на любимите български поп звезди – Любо Киров и Мария Илиева. След ударното начало вечерта ще бъде закрита от световноизвестната израелска певица Ищар. 

На 26 юни за начало публиката ще се наслади на завладяващите бийтове на трип хоп формацията Mind Trips с вокалист Алекс Раева. Следващи в програмата на втората вечер са музикалната група „Оратница“, чието име произхожда от народния обичай „оратник“ и съчетава българския фолклор с елементи от съвременни музикални стилове. Преди финала на фестивала са група „Балканджи“, която създава авторска музика въз основа на традиционния рок и българската народна музика. South West Festival 2022 ще закрие звездата на балканската музика Горан Брегович. 

Заповядайте! South West Festival ще се проведе на 25 и 26 юни от 17:30 часа в парк „Македония“, Благоевград. Билети може да намерите в мрежата на Eventim в цялата страна, както и в OMV, зала „Яворов“ в Благоевград, „Технополис“ и „Български пощи“. И тук бих искала да кажа, че ето този фестивал е с вход с билети, но организираме и друг фестивал, който е насочен към млади хора, и той ще бъде безплатен за тях, това е Teen Boom Fest – нов за града ни фестивал, който има и социална кауза с акцент върху безопасен интернет. Този фестивал ще срещне младите хора в Благоевград с техните идоли от социалните мрежи и любими за младежите поп изпълнители. Но за да можем да платим този фестивал, ще трябва да спечелим от друг.

  • Има мнения, че във време, когато се води война, не е редно да се случват културни събития, каква е Вашата гледна точка?

Силвия Домозетска: Разбира се, че всеки от нас е срещу агресията, но в никакъв случай не мислим, че трябва да спрем културните събития, даже напротив, сега моментът те да се случват и е още по-належащ. Защото по време на кризи хората имат още по-голяма нужда от повдигане на духа. Големият американски музикант от ерата на суинга Глен Милър се присъединява към американската армия, за да повдига духа на войниците по време на Втората световна война. Популярните „Андрюс систърс“ също са обикаляли базите на армията, флота, морската и бреговата охрана, болниците и заводите за боеприпаси по време на Втората световна война. Оркестърът на „Титаник“ е свирел до последно при потъването на кораба. Днес да се оттеглим, да се затворим, да посипем главите си с пепел не би направило живота на потърпевшите от война по-лек. Всяко стремление към красота и ведър дух е добро дошло, всяка положителна енергия може да се трансформира  в нещо съзидателно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *