Фестивалът „Слънце иде…“ в Дрен събра над 500 участници

Юбилейното ХХ издание на Международния детски фолклорен фестивал „Слънце иде“ в радомирското село Дрен събра 500 участници от различни краища на страната. При изключителна организация точно в 9 часа в събота на сцената на открито бе посрещнато момиче, облечено като слънце, а кметът на Радомир Пламен Алексиев даде началото на надпяването и надиграването на 30-те групи и много индивидуални изпълнители. Той лисна менче с вода и пожела:  „Нека слънцето на този фестивал всяка година да изгрява с все повече участници“.

Преди 20 години НЧ „Благой Попов“ в селото спечели проект по програма на Национален фонд „Култура“ към  Министерството на културата и оттогава в края на месец юни ежегодно в Дрен се провежда  фестивалът „Слънце иде…“. Заради пандемията от коронавируса тази година той е само с участие на български групи и индивидуални изпълнители, които се състезаваха в две възрастови групи и две категории – автентичен и обработен фолклор.

Организатори са МК, община Радомир, кметството в село Дрен и НЧ „Благой Попов“.  С грамоти бяха отличени инициаторите за това уникално събитие – читалищният секретар тогава Митка Бикарска и бившите кметова Фиданка Рударска и Цветан Азманов.

Фестивалът бе открит от пернишкия танцов ансамбъл „Майсторите на танца“, след това на сцената се представиха малките самодейци от читалището в село Копаница, от Кондофрей, от читалище „Напредък 1895“ – Радомир, от ОУ „Хр. Смирненски“ – Радомир, самодейни колективи и индивидуални изпълнители от Дупница, Благоевград, Нови Искър, Костинброд, Илиенци, Кавракирово и др.

Журито с председател етнолога Цветана Манова бе затруднено при класиране на най-добрите. Всички участници заслужавали 10+ . „С децата е работено изключително професионално, всички са много добри и от тях трябва да изберем най-добрите“, казаха от журито.

Късно привечер в събота кметът на Радомир Пламен Алексиев закри фестивала и пожела на участниците „На добър час“.

  КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *