Фибрите пазят от болести на сърцето и диабет

Нов анализ изследвал 40-годишни проучвания в опит да се открие идеалното количество фибри, което трябва да консумираме, за да се предотврати хронично заболяване и преждевременна смърт. Изследователите и организациите за обществено здраве отдавна приветстват ползите от приема на фибри, но колко точно трябва да консумираме? Резултатите от анализа са публикувани в списанието “The Lancet”, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Неинфекциозните болести се наричат също хронични заболявания. Те обикновено продължават дълго време и напредват бавно. Според СЗО има четири основни групи такива заболявания – сърдечносъдови, рак, хронични респираторни болести и диабет. Проф. Джим Ман от Университета в Отаго, Нова Зеландия, е авторът на изследването, а Андрю Рейнолдс, научен сътрудник в Медицинската школа на Отаго в Дънидин, е първият автор на доклада. 

Рейнолдс и колеги проучили данните, включени в 185 обсервационни изследвания, които обхващали общо над 4 600 души. Анализираните проучвания са били провеждани в продължение на почти 40 години. Учените изследвали честотата на някои хронични заболявания, както и степента на преждевременна смъртност, причинена от тях. Също така проучили редица ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, като рак на гърдата, на ендометриума, на хранопровода и на простатата.

Като цяло изследванията показали, че хората, които консумират най-много фибри в диетата си, е с 15-30% по-малко вероятно да умрат преждевременно от сърдечносъдово заболяване, в сравнение с тези, които приемат малко фибри. Също така 16-24% по-ниска е честотата на коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет тип 2 и рак на дебелото черво. Храните, богати на фибри, включват пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове, грах, фасул, леща и нахут.

Анализът също така показал, че количеството фибри, което хората трябва да консумират ежедневно, за да получат тези ползи за здравето, е 25-29 грама. За сравнение, възрастните в Съединените щати консумират средно 15 грама фибри дневно. Авторите също така предполагат, че консумирането на повече от 29 грама фибри на ден може да доведе до още по-големи ползи за здравето. Не са открити никакви неблагоприятни последици за здравето от консумацията на фибри. Проучванията също така показали, че консумирането на повече фибри силно корелира с по-ниско тегло и по-ниски нива на холестерол в кръвта.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *