HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Физкултурниците не са втора ръка хора! Шефът на Математическата назначи за зам. директор спортист

Може ли учител по физическо възпитание и спорт да е заместник-директор по административно-стопанските въпроси и по учебната част в математическа гимназия, такъв казус разбуни духовете в една от най-елитните гимназии – ПМГ „Акад. С.П. Корольов“ в Благоевград. Казусът възникна, след като директорът на училището Николай Каращранов назначи за свой заместник преподавателя по физическо възпитание и спорт Йордан Цветанов. Той е представен официално на колегите си по време на педагогически съвет в петък, 3 февруари.

Много от учителите били силно изненадани от новината, но проявили тактичност и макар и вяло, аплодирали новия заместник. Пред „Струма“, с уговорката да останат анонимни, преподаватели коментираха рокадата по следния начин:

„Шокирани сме. Това е прецедент в ПМГ – физкултурник да стане зам. директор. Да, наистина право на директора е да назначи когото си иска. Но все пак ние не сме спортно училище, а елитна Природо-математическа гимназия с авторитет в цялата страна. Педагогическият колектив от близо 60 учители включва утвърдени специалисти по природни, обществени науки, математика, информатика, чужд език, БЕЛ. Недоумяваме защо директорът избра точно Йордан Цветанов. За 12 години, откакто работи в ПМГ, той даже не е бил и класен ръководител, не е извел нито един клас, няма представа от учебни планове и програми, и изведнъж става заместник-директор“, не спират да се чудят педагозите вече 4-ти ден.

Те разясниха, че и дори да не е човек от колектива, директорите обикновено вземали за свои заместници по административните и стопанските дейности /АСД/ добри финансисти и икономисти. „Ето, например в 8-мо СУ С. Биров назначи за зам. директор по АСД Екатерина Атанасова, човек с над 20-годишен опит в тази сфера. Зам. директорката на Езиковата гимназия Биляна Паскалева също е много добър икономист. Преди ЕГ тя работеше в общината и отговаряше за бюджетите на училищата и детските градини. Така е в нормалните училища – директорите се обграждат с добри специалисти, а ние ставаме за смях“, ядосани са учители от Математическата гимназия.

Предишният заместник-директор по административно-стопанските въпроси в ПМГ бе настоящият шеф Николай Каращранов, който е математик. През лятото на миналата година той спечели конкурса за директорското място и застана начело на училището. Така Математическата гимназия остана с един зам. директор – по учебната дейност, в лицето на учителката по БЕЛ Катя Въчкова.

Потърсен за коментар на ситуацията, Н. Каращранов каза: „Назначих Й. Цветанов, защото е перспективен, амбициозен, млад, и не на последно място – с желание и хъс за работа. Какво като е учител по физическо възпитание и спорт, да не би те да са друга ръка хора! Ето, аз съм математик, Въчкова е българик, защо да нямаме и други специалисти в екипа, и кой е казал, че заместник-директорът или директорът трябва задължително да е математик или информатик например. Затова си имаме главни учители и отговорник на компютърния кабинет. Смятам, че определящи са личностните и организационните качества на човека, затова избрах Йордан Цветанов”, защити назначението си Каращранов и допълни, че новият зам. директор ще отговаря не само за административно-стопанската, а и за учебната дейност.

Самият Йордан Цветанов е завършил Националната спортна академия „В. Левски“ в София с магистърска диплома за учител по физическо възпитание. Има 13-годишен педагогически стаж, от които 12 г. в ПМГ. От 2012 година е старши учител и е защитил 3-та ПКС /професионално-квалификационна степен/. Той е добре известен в спортните среди, тъй като освен преподавател по ФВ е треньор и президент на „Тенис клуб Благоевград” и 14-кратен шампион по бейзбол на България с „Бизоните”.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Кимбей Синджир

    Самият Каращранов е гола вода, ще видят в ПМГ кон боб яде ли…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *