Филип Морис Интернешънъл: Продължаваме прогреса към бъдеще без дим

Само 1 от 10 пълнолетни пушачи се връща към цигарите, след като е преминал към устройството с нагряване на тютюн IQOS

Бъдещето без дим изглежда все по-реално да се реализира в следващото десетилетие. След 15 години дори е възможно горимите цигари трайно да останат в миналото, като бъдат заменени от новите бездимни алтернативи – устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари.
Глобалната визия на една от най-големите тютюневи компании в света – Филип Морис Интернешънъл, за изграждане на бъдеще без дим чрез по-малко рискови продукти без дим, е ясно заявена. Резултатите от научните изследвания на компанията, потвърдени и от независими изследвания и регулаторни агенции, потвърждават намаленото образуване и излагане на вредни вещества .
Успоредно с развитието на науката зад тези платформи нараства и тяхното възприемане от пълнолетните пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат, на пазарите по света, на които се предлагат от ФМИ: пoтpeбитeлитe нa водещата бездимна платформа на ФМИ вeчe ca нaд 20,4 милиoнa пo цeлия cвят, като 73% ca пpeминaли изцялo нa устройството и ca cпpeли цигapитe, показват последните финансови резултати на компанията за 3-ото тримесечие на 2021 г. Платформата се предлага вече на 70 пазара по целия свят, от които последните 3 страни са Eгипeт, Hopвeгия и Иcлaндия.
„Най-вероятно в света винаги ще има малък брой хора, които ще изберат да продължат да употребяват горими цигари. Но ние искаме този брой да е възможно най-малък“, сподели Мойра Гилкрист, вицепрезидент за стратегически и научни комуникации във Филип Морис Интернешънъл, по време на онлайн среща с журналисти „Отворената наука във ФМИ“ (PMI Open Science) в отговор на медийния интерес към научните данни на ФМИ за продуктите без дим. Компанията дори включва в амбициозната си визия спиране на предлагането на горимите цигари на някои пазари един ден, като ги замени напълно с бездимни алтернативи с намален риск за всички онези пълнолетни пушачи, които в противен случай ще продължат да пушат.
„Работим това да стане максимално бързо, но не са достатъчни само нашите усилия. Наистина ни е нужна подкрепа и разбиране от правителствата, от гражданското общество, от експертите по обществено здраве, с които да обединим усилия и да проведем разговор, който да доведе до създаване на среда, която насърчава пълнолетните пушачи да се откажат от цигарите. Тези, които няма да могат просто да спрат да пушат, трябва да имат възможност да се пренасочат към алтернатива с намален риск. Готови сме да водим разговор с всички, така че тази трансформация да бъде ускорена“, казва още Гилкрист.
САМО 1 ОТ 10
ПЪЛНОЛЕТНИ
ПУШАЧИ СЕ ВРЪЩА КЪМ ЦИГАРИТЕ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА БЕЗДИМНИ
ПЛАТФОРМИ

Могат ли бездимните алтернативи да заменят нуждата от пушене на цигари при пълнолетните пушачи?
Пиерпаоло Маняни от години работи по подобни изследвания и отговаря за проучванията на поведенческите въпроси и общественото въздействие на новите продукти във Филип Морис Интернешънъл. Категоричен е, че много малък брой от хората, които веднъж са елиминирали цигарения дим от ежедневието си чрез преминаване към устройството за нагряване на тютюн, се връщат обратно към цигарите. А преходът към бъдеще без дим чрез алтернативите без горене е абсолютно възможен и вече дори има примери за това – в Япония 22% от пушачите са заменили пушенето на цигари с устройства за нагряване на тютюн и тенденцията е трайна.
„В Япония има огромно и рязко намаление на предлагането на цигари, след като устройствата за нагряване на тютюн се появиха на пазара – от 2% спад всяка година на тютюнопушенето преди това, сега достигнахме до спад от 10% след появата на тези продукти. И това е още един показател за това, че замяната с бездимни алтернативи реално се случва“, казва Маняни. „Разбира се, нашата цел е хората да преминат напълно от цигари към употреба само на бездимни продукти, защото се постига максимален ефект и това е най-добрият избор след пълното спиране на употребата на никотин или тютюн“.
Делът на хората, които се връщат към цигарите след опит да ги заменят със устройство за нагряване на тютюн или електронни цигари, е относително нисък – между 5 и 10%. Голямата част от потребителите успяват да преминат изцяло към тях и да спрат пушенето на цигари напълно, а друга използва успоредно двата продукта, без обаче да се увеличава употребата, сочат още поведенческите проучвания.
„Важно е да се отбележи, че връщането към цигарите е все по-рядко срещано при напълно преминалите на устройството за нагряване на тютюн на ФМИ. Случва се, макар и относително рядко при потребители, които не са завършили прехода от цигари на устройства с нагряване на тютюн и все още ги употребяват едновременно. Но веднъж преминали напълно, e трудно отново да запалят цигара – неприятно изживяване е“, посочва още Маняни и допълва, че при различните пълнолетни пушачи преходът има различен срок. Някои пушачи имат нужда от две седмици, докато оставят напълно цигарите, а други спират пушенето само дни след като са минали на устройството за нагряване на тютюн.
НАБЛЮДЕНИЯТА:
ПО-МАЛКО ХОРА ВЛИЗАТ В БОЛНИЦА

Д-р Жизел Бейкър, вицепрезидент на ФМИ по научните въпроси, казва, че предстои още много научна работа по темата. Но е категорична, че няма по-вредна употреба на никотин от пушенето на конвенционални цигари, а преминаването към бездимните алтернативи като устройства за нагряване на тютюн показва позитивни резултати за пълнолетните пушачи в сравнение с продължаващото пушене.
„Имаме проучване, в което се изследва случващото се, след като устройствата за нагряване на тютюн излизат на пазара по отношение на хоспитализациите за някои често срещани заболявания. Анализираме и какво се случва след 2017 г., когато голям брой пушачи преминаха от цигари на устройства с нагряване на тютюн. Виждаме, че изведнъж процентът на хоспитализации в страната започва да спада. Това може да се очаква, ако изделията дават ефект. Но очевидно това е връзка само във времето, не е причинно-следствена връзка. Тя обаче ни обнадеждава, че вървим в правилната посока“, казва Бейкър по отношение на направено изследване от компанията в Япония.


И припомня, че знаем какво се случва, когато хората пушат година след година – колкото повече пушат и колкото по-дълго пушат горими цигари, толкова по-висок става рискът от развитие на заболявания, свързани с тютюнопушенето. Знае се също, че рискът не изчезва напълно веднага след като пушачите спрат цигарите. Необходимо е време и в зависимост от вида на заболяването, свързано с пушенето, може да са необходими 2-3 години, за да се намали с 50% рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания и от 10 до 15 години да се намали рискът от развитие на рак на белия дроб и ХОББ. Категорично най-добрият избор е спиране на тютюнопушенето и преустановяване употребата на никотин и тютюн, съветват учените. За онези пълнолетни пушачи, които не могат да откажат пушенето обаче, съществуват по-малко рискови алтернативи като устройства за нагряване на тютюн, показват проучванията на компанията и независими изследвания.
ПОЛЗАТА ЗА
ПАСИВНИТЕ
ПУШАЧИ ОТ
ЛИПСАТА НА ДИМ

„И двата вида продукти – нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари – са значително по-добри. Винаги ще е по-малко рисково да се употребяват тези продукти в сравнение с продължаване на пушенето“, казва и старши научният консултант на компанията Морис Смит. Той посочва и полза от продуктите и за пасивните пушачи, които са изложени на цигарения дим, често близки, колеги или други, които се намират около пушачите.
„Ако преминаването на устройството за нагряване на тютюн е добър избор за пълнолетния пушач спрямо това да продължи да пуши, ние доказахме, че то е и добър избор за хората около него или нея, като самите те може и да не употребяват продукта. Знаем от проведените от нас тестове, както и от независими изследвания, че аерозолът се отделя само при издишване от потребителя на устройството за нагряване на тютюн. Знаем, че той се разсейва във въздуха и не остава под формата на облак като цигарения дим, а и знаем, че концентрацията на вредните вещества е значително намалена спрямо цигарения дим. Единствените вещества, които можем да установим с помощта на много чувствителни аналитични методи в стаи, където се използва продуктът, са никотин, глицерол и известно количество ацеталдехид. Всички те са в концентрации, които са в международно приетите граници, което показва, че те са приемливи за хора и не влошават качеството на въздуха“, споделя Морис Смит.
Повече информация може да се намери на pmiscience.com
Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *