Филтър за маска дезактивира коронавируса за по-малко от минута

Не спират усилията на световната научна общност в търсенето на средства срещу коронавируса, извън разработката на ваксините. Католическият университет във Валенсия (UCV) вече работи по разработването на спрей за нос против COVID, предава DarikNews.

Главният изследовател на Групата за биоматериали и биоинженеринг на UCV, Анхел Серано, го оповести на кръгла маса от експерти по пандемията. Заедно с Университета в Луизиана (САЩ) и швейцарската фармацевтична компания Pan Therapeutics, те разработват спрейове, използващи въглеродни наноматериали и бензалкониев хлорид.

Освен това Анхел Серано разкри, че се работи и по създаването на филтри за маски, “способни да дезактивират SARS-CoV-2 и устойчиви бактерии за по-малко от минута.” Изследователи от Норвегия и Япония също са си сътрудничили в този проект.

„Разговаряме със северноамериканска компания, която иска да комерсиализира този вид маски в САЩ, където до този момент тя не беше достигнала масовото си използване.“

Заедно с други изследователи от UCV, чрез 3D печат се разработват филтри и маски срещу COVID и срещу микроби, които са биоразградими, тъй като използването на милиарди маски по света през пандемията представлява и екологична заплаха.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

 1. Нашата БАН направи маски на световно ниво

  Учените от Българската Академия на Науките БАН разработиха и пуснаха в производство маски с активен въглен – изключително високо ефективни, на надсветовно ниво!

  КЪДЕ СА?
  Защо на пазара по аптеките има само китайски?!

  Кои алчни българи пречат на сънародниците си да са добре предпазени – здрави и живи!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *