Топ теми

Финансова гилотина за жителите на курортна община! Така смет за бита почти се изравни с тази на хотелите

Увеличение на такса смет само за битови потребители предлага местната управа в Сапарева баня. Къщите за гости и хотелите  остават с таксата, гласувана от ОбС през  2017 г.

В различните села от общината тежестта на таксата е различна. Средно годишно жителите на общината ще плащат с по 5,00 лв. по-висока такса смет. В докладната записка на кмета на Сапарева баня Калин Гелев, която ще бъде разгледана на следващото заседание на ОбС, са определени следните промени: Увеличението на таксата за битови отпадъци в село Сапарево ще се изчислява на 6 промила от 2020 г. До тази година там жителите са плащали такса върху 4 промила. Това увеличение на промилите във финансово изражение означава поскъпване от  1,30 лв. до 1,96 лв. на месец. Цената се определя на база данъчна оценка на имота. В Сапарево има собственици на големи къщи, които до момента са плащали по 5,00 лв. на месец такса смет. След увеличението тя ще скочи на 7,60 лв. От увеличението на таксата за село Сапарево в общината очакват годишен приход от 13 000 лв.

В останалите две села Ресилово и Овчарци повишението на такса смет е с 1 промил, което, изразено в пари, е 1-2 лв. увеличение за година.

“В момента туристическите обекти в общината плащат такса, която е 7 промила. Решихме да не повишаваме промилите, за да не стане така, че някои собственици да се откажат от дейност и да затворят обектите. По този начин ги стимулираме да си плащат данъците, а и да запазят работните места в общината. Преди няколко години община Сапарева баня беше първа по безработица в Кюстендилска област, сега сме община с най-малко регистрирани безработни”, така кметът на курортната община Калин Гелев коментира непроменената такса за смет на юридическите лица.

„Цената за битовите отпадъци се определя от броя контейнери, които използва даденият хотел или къща за гости, и е различна за различните обекти. Физическите лица ще плащат средно по 2 лв. на контейнер при всяко събиране на битовите отпадъци, което си извършва веднъж седмично. Въпреки че намалихме такса смет през 2017 г. за туристическите обекти от 9,5 на 7 промила, някои от собствениците продължават да не плащат. Изпратили сме напомнителни писма до тях, а ако не платят, ще си търсим правата в съда. Някои от фирмите имат натрупани четири- и петцифрени суми за такса смет”, заяви К. Гелев, но не пожела да назове некоректните платци.

Както “Струма” писа, тогава лобито на хотелиерите в Общински съвет – общинските съветници Николай Мертакчийски от ГЕРБ, синът на бившата финансистка на общината Светослав Андреев, съветник от БЗНС, и Георги Тодоров от ГЕРБ, предложиха намаление на такса смет на хотели и къщи за гости в общината  от 9,5 на 7 промила и предложението беше гласувано. Сега с  предстоящото увеличение за село Сапарево промилите се доближават до тези на туристическите обекти в Сапарева баня.

На следващото заседание на ОбС, което ще се състои в края на декември, ще стане ясно дали така предложените промили ще останат, или ще бъдат променени.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Калин Гелев

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *