Фините признаци, че вече не обичате човека до вас

Идва момент в живота ни, когато започваме да се съмняваме в дълбочината на чувствата си към любимия човек. Дадохме всичко от себе си, опитахме се да запалим пламъка, но нещо не е наред. Парчетата от пъзела вече не си идват на мястото.

Често това не е нещо поразително. По-скоро това е тих шепот в задната част на съзнанието ви, който ви казва, че може би, просто може би, вече не сте влюбени. Сърцето ви може да протестира, умът ви може да спори и тялото ви може да се съпротивлява, но отричането на това неприятно чувство е невъзможно.

Ето как според психологията е възможно да разберете какво чувствате (или не чувствате) — това е нещо повече от преходна фаза.

1. Пеперудите отлетяха.

В началните етапи на влюбването се откроява едно чувство-трептене в стомаха, пеперуди. Това е опияняваща комбинация от вълнение, очакване и нерви.

Психологията ни казва, че това чувство не е просто Романтичен фолклор, а действителна физическа реакция на влюбването. Това е освобождаването на допамин, което ни кара да се чувстваме несериозни и еуфорични.

Но какво се случва, когато тези пеперуди отлетят? Вие сте с партньора си, прекарвате време заедно, но няма прилив на емоции, няма сърцебиене. Това може да е фин знак, че вече не сте влюбени. Това означава, че чувствата ви са се променили.

Това не означава, че трябва да изпадате в паника, ако не усещате пеперуди в стомаха си всеки път, когато сте с партньора си. Но ако това чувство е напълно изчезнало и е заменено от безразличие или чувство на монотонност, може би е време да поставите под въпрос дълбочината на чувствата си.

2. Техните странности вече не са сладки.

Когато сте влюбени до уши, дори най-глупавите неща за партньора ви изглеждат сладки. Знаете ли, онези малки странности, които ги правят уникални: начинът, по който пият кафе, страстта им към събирането на реколта картички или склонността да пеят, докато говорят.

Но напоследък започнахте да намирате тези странности по-досадни, отколкото сладки. Вместо да ви накарат да се усмихнете, те ви карат да се свиете или да въздъхнете от раздразнение. Сякаш нещо се е променило във вас.

Това е още един фин знак, според психологията, че вече не обичате. Ако вече не се забавлявате или очаровате от тези странности, това може да означава, че положителната асоциация в мозъка ви е нарушена и сте се разлюбили.

3. Предпочитате да сте сами.

Това предпочитание към самотата пред компанията на партньора може да бъде фин знак, че любовта отслабва. Когато сме влюбени, естествено искаме да прекарваме време с този човек, защото той ни кара да се чувстваме добре, той ни дава чувство за принадлежност. Но когато този копнеж за неговата компания започне да избледнява, когато ви се иска да сте сами, отколкото с него, това може да е знак, че чувствата ви на любов отслабват.

Не става въпрос само за нуждата от лично време (което е напълно нормално), но и за постоянния избор да бъдеш Неженен вместо компания.

4. Няма повече бъдещи планове.

Когато сме влюбени, естествено започваме да включваме партньора си в бъдещите си планове. Вече не става въпрос само за настоящето, а за бъдещето — вашето съвместно бъдеще. Започваме да си представяме празници, съжителство, дори семейни събирания след няколко години. Този вид мислене, ориентирано към бъдещето, е знак за ангажирана, любяща връзка.

Но напоследък мислите ви за бъдещето се промениха. Те станаха повече за „мен“, по-малко за“нас“. Планирате пътуванията, които искате да предприемете, уменията, които искате да научите, целите, които искате да постигнете — всичко това сами. Сякаш мозъкът ви подготвя за живот без тях.

Ако забележите, че партньорът ви не се появява в бъдещите ви планове, както преди, това може да е друг косвен знак, че вече не сте влюбени.

5. Тяхното щастие не ви засяга.

Някога усмивката им осветяваше вашия свят. Смехът им беше заразен, радостта им беше ваша. Ако те бяха щастливи, вие бяхте щастливи. Сякаш сте били емоционално свързани, чувствайки едни и същи възходи и падения.

Този емоционален синхрон е ключов аспект на влюбването. Когато сме влюбени, емоциите на партньора ни оказват значително влияние върху собственото ни емоционално състояние. Липсата на това емоционално отражение може да означава, че чувствата ви на любов не са толкова силни, колкото някога.

6. Докосването им се чувства различно.

Физическото докосване е мощен израз на любов, който задейства освобождаването на окситоцин — „хормона на любовта“ в мозъка ни. Но напоследък докосването им не предизвиква същите чувства. Те вече не изглеждат топли, успокояващи или вълнуващи. Те просто изглеждат … обикновени.

Физическата привързаност е ключов компонент на романтичната любов и ако тя липсва или се чувства различно, това може да е знак, че вече не сте влюбени.

7. Не ви липсва, когато ги няма.

Имаше време, когато отсъствието им се чувстваше сякаш част от Вас липсва. Когато ги нямаше, светът изглеждаше малко по-малко ярък, малко по-малко вълнуващ. Този копнеж е друг признак на дълбока любов.

Липсата на някого е ясен знак за любов. Но ако не чувствате тази празнота, но се наслаждавате на собствената си компания, не копнеете за партньор, тогава нещо определено се е променило във връзката ви.

***

Фактът, че сте наясно и признавате тези чувства, е огромна стъпка сама по себе си. Помислете какво искате от връзката си и от любовта. Има ли място за растеж или промяна? Възможно ли е да се съживят изгубените чувства? Или е време да продължим?

Не забравяйте, че разлюбването не е личен провал. Това е просто част от човешкия опит. Това може да бъде болезнено и объркващо, но също така отваря възможност за личностно израстване и нови преживявания. Източник: obekti.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *