Фирмата, която прибира 15,4 млн. лв. за реконструкцията на ГКПП – Станке Лисичково, изхвърлила строителни отпадъци в частни имоти в съседните села

На прицела на експертите е и концесионерът на плажа в Симитли Деян Давидков след сигнал за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в река Струма

Жалба в РИОСВ за нерегламентирано заустване на отпадъчни води в р. Струма от 5 басейна за обществено ползване и за изхвърляне на строителни отпадъци в съседен имот прати в Симитли проверяващи от инспекцията.

Става въпрос за лесопарка с градски плаж, който бе даден на концесия на  симитличанина Деян Давидков с обещанието фирмата му „Ди Поол“ ЕООД, че битовите, производствени и дъждовни води от парка и басейните ще бъдат отведени в градската канализационна мрежа.

По време на проверката РИОСВ установява, че в близост до оградата на парка е изградена бетонова шахта, в която са налични входна (гофрирана) тръба за отпадъчни води и помпена станция, с монтирани в нея 2 помпи и 3 поплавъка за напорно отвеждане на отпадъчните води. Не е установено обаче дали бетоновата шахта е свързана с канализационната мрежа на гр. Симитли, или през тръба водата се излива някъде по течението на река Струма. Отговорът се очаква от ВиК – Благоевград, откъдето РИОСВ е изискала информация дали водното дружество предоставя на концесионера канализационни услуги. Потвърдено е обаче второто обвинение в жалбата за нерегламентирано замърсяване на съседен имот, предвид което на кмета на община Симитли Апостол Апостолов е дадено предписание за почистване на отпадъците. За този месец РИОСВ – Благоевград е предвидила втора проверка дали терените са изчистени.

По аналогичен сигнал за замърсяване със строителни отпадъци на терени в селата Логодаж, Обел и Клисура проверката констатира, че автор на замърсяването са строителите от софийската „Каро Трейдинг“ ООД, които правят реконструкция и модернизация на ГКПП – Станке Лисичково. На дружеството е съставен констативен протокол, а от фирмата се очакват допълнително документи с цел установяване на конкретното лице, виновно за замърсяването на терените. От РИОСВ съобщиха, че ще бъдат предприети административно-наказателни действия, които ще доведат до глоба на замърсителя.

Припомняме, че ремонтът на ГКПП – Станке Лисичково започна в края на юли 2023 г. и трябва да завърши в края на този месец. Стойността на мащабните ремонтни дейности е 15,4 млн. лв. без ДДС, осигурени от държавния бюджет.

Сред последните санкционирани от екоинспекцията фирми са „Еко 5 Пелет“ ЕООД на Надежда Петрова от гр. Добринище заради липса на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух от три изпускащи устройства към инсталация за производство на пелети, както и благоевградската „Пропърти“ ЕООД на Георги Поповски и гоцеделчевската „Бистрица 2002“ ЕООД – за замърсяване на водни обекти. С наказателни постановления за нерегламентирано ползване на водни обекти са „Димка“ ЕООД на Димка Кънчева, която има къмпинг до Рилския манастир, както и разложката  „Никокоп БГ“ ЕООД на Емануил Терзиев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *