Фирмата с пазачите, „проспали“ обира на митница Благоевград, не успя да спечели офертата за охрана и с технически средства

Фирма „АС Скорпио“, чиито двама нощни охранители проспаха завчера най-големия обир на територията на митница Благоевград в размер на над 230 000 лв., не успя да отмени в Комисията за защита на конкуренцията решението от 21.10.2019 г. на директора на ТД Югозападна – Агенция „Митници“ за възлагане на денонощната физическа охрана с технически средства на обекти на митницата, включително и в бюрата в Югозападна България, каквито са Перник и Радомир. Поръчката бе спечелена от софийските фирма „Каламарис груп тотал фасилити мениджмънт” ЕООД и „Вадим“ ООД и бургаската „АБ Солюшън Секюрити“ ООД , а „АС Скорпио“ бе класирана по различните обособени позиции на второ и седмо място.

Според загубилата поръчката фирма трите фирми победителки не се съобразили с размера на минималната работна заплата от 560 лв. през 2019 г., 610 лв. тази година и 650 лв. догодина, които трябва да плащат на охранителите си. За пример е дадена „Каламарис груп тотал фасилити мениджмънт” ЕООД , която направила сметките си на база 4,30 лв. на час за 1 брой охранител и му формирала заплата от 683 лв., докато „АС Скорпио“ заложила по 4,72 лв. надница на час, в резултат на което нейните хора щели да получават 822,46 лв. месечно. „АС Скорпио“ твърдят, че минималната норма на разход за издръжка на охранител не може да бъде по-ниска от тяхната заплата.

Според КЗК жалбата на охранителната фирма обаче е неоснователна – никъде в офертата на „Каламарис груп тотал фасилити мениджмънт” ЕООД не била посочена работна заплата от 683,00 лв., както твърди „АС Скорпио“, и ценовите оферти на всички спечелили фирми били съобразени до последната стотинка и с минималната заплата през трите години, и с осигуровките, които трябва да се плащат на охранителите.

Освен от „АС Скорпио“, която е фирма на съпругата на бившия зам. министър на МВР от кабинета „Станишев“ Камен Пенков, поръчката за охрана на Митница Югозападна бе обжалвана още от „БАТ секюрити“ ЕООД и пернишката „Саламандър Асо“. Тези 2 фирми обаче успяха да спечелят в КЗК по 2 от обособените позиции и за тях предстои нов търг.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *