HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Фирма за кетъринг, доставяща пакетирани храни за учениците в Седмо СУ, одрусана с 500 лв. за хигиенни нарушения

Съдът потвърди санкция на благоевградска фирма, занимаваща се с кетъринг и доставка на храни за училища и детски градини, заради неизпълнение на хигиенни изисквания. Служители от Областната дирекция по безопасност на храните извършили проверка по сигнал в заведение за бързо хранене на ул. „Джеймс Баучер” № 7 в Благоевград, стопанисвано от фирмата на Нейчо Червенков „РУМ“ ООД. Проверяващите поискали записите за доставка, но такива не им били предоставени, тъй като не били открити. Пакетираните храни пък не били етикирани съгласно европейските норми. На управителя са дадени две предписания за отстраняване на нарушенията и след изтичане на срока е извършена повторната проверка, но се оказало, че те не били изпълнени.

На място е съставен акт за административно нарушение на Закона за храните, въз основа на който директорът на ОДБХ – Благоевград д-р Михаил Бащавелов наложил на фирмата имуществена санкция от 500 лв. Наказателното постановление е обжалвано в съда, като в хода на делото служителите д-р Томов и д-р Янчев обяснили, че са констатирали няколко хигиенни нарушения. Не били представени дневници за извършваната дейност – кетъринг, съгласно законовите изисквания за безопасност и качество на храните, предлагани в детските заведения и училищата. В разрез с изискванията били и етикетите върху пакетираните храни, в които съгласно регламента на Европейската общност задължително трябва да има наименование на храната, нетно количество, срок на минимална трайност или годност, списък на съставките, на вещества, причиняващи алергии или непоносимост, условия за съхранение и употреба; име на фирмата и др.

От търговското дружество твърдят, че случаят е маловажен.

Според съдия Екатерина Николова наложената санкция е в пълно съответствие със завишената степен на обществена опасност на деянието и потвърждава санкцията. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд. Проучване на „Струма“ показа, че фирмата доставя храна за учениците от Седмо СУ „Кузман Шапкарев“.
ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Донки Хот

    А на несменяемата директорка на 7-мо даскало Лилито колко ще шибнат за принудата да ядат боклуците? Поне комисионната и трябва да приберат…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *